Vervorming lerarenopleiding

17 01 2006

Hervorming lerarenopleiding: meer praktijk, meer inhoud en kwaliteit, betere begeleiding, meer samenwerking
Vanaf volgend schooljaar zullen alle stages van studenten lerarenopleiding begeleid worden door mentoren. Ook zullen alle nieuwe leraars in het onderwijs aanvangsbegeleiding krijgen. Met de hervorming worden nog twee soorten lerarenopleidingen onderscheiden: de geïntegreerde lerarenopleiding (de 3-jarige opleidingen tot kleuterleider, onderwijzer of regent) en de specifieke lerarenopleiding (bestemd voor studenten die al een diploma behaald hebben in hoger of volwassenenonderwijs). Voor meer informatie en het decreet verwijzen we naar de website van het Ministerie van Onderwijs. Lees ook het artikel “Toekomstige leraars hebben veel stages gedaan” bij DS Online.
(bron: edublogs.be)

Krijgen we dan betere leerkrachten?  In het middelbaar onderwijs wellicht wel.  Regenten-in-spe zullen twee vakken in plaats van drie vakken moeten kiezen.  Er zal dus meer tijd over zijn voor pedagogische vorming – hebben we niet allemaal vreselijke herinneringen aan het soort leerkrachten dat liever met de bordveger smeet dan de leerstof toe te lichten? 

In het lager onderwijs zal de nadruk op stage enerzijds sneller uitmaken welke mensen niet geschikt zijn, en studenten zelf sneller laten ondervinden of lesgeven wel iets voor hen is.  Anderzijds heeft het beklemtonen van de praktijk ook tot gevolg dat de echte ‘kennis’ achteruit gaat en de leerkracht theoretisch weinig onderlegd zal zijn.  En heeft men al eens gedacht wáár al die studenten gaan stage doen?  Zowat elke leerkracht heeft ieder jaar al minstens één stagiair in zijn klas!  En dat is niet altijd even leuk.


Acties

Informatie

One response

18 01 2006
Jan

Een belangrijk nadeel is waar dat waar je vroeger als licentiaat tijdens uw studies een lerarenopleiding kon doen, dit nu enkel erna kan, aangezien al die stages niet te combineren zijn met de rest. Dus nog minder motivatie voor pakweg wiskundigen, fysici of chemici om in plaats van poen te gaan scheppen “in de privé” les te gaan geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: