Lege Hoofden

16 04 2006

Eens te meer wist een VTM-programma mij meedogenloos te martelen. Deze keer ging het om Het Verstand van Vlaanderen, het antwoord van VTM op het succesvolle De Slimste Mens ter Wereld. In dit quizje nemen veredelde BV’s uit één bepaalde categorie (verliezende Songfestivalkandidaten, Big Brotherdeelnemers met een spraakgebrek, houterige weermannen, blonde nieuwslezeressen, figuranten uit Wittekerke, geschorste sportlui etc.) het tegen elkaar op, waarna alle winnaars in een finale strijden om de titel Verstand van Vlaanderen. Het concept is al even origineel als de titel. Om het programma nog enig sérieux te geven, vermengt VTM zijn eigen personeel met wat échte prominenten – vaak ook VRT-figuren.

De laatste weken (en ook in vorige edities) is al gebleken dat de doorsnee BV zo ongeveer niets weet. Zelfs vragen over Jommeke of Familie werden als te moeilijk beschouwd. De BV mag ook zelf een onderwerp kiezen waarover hij veel meent te weten, maar dat zorgt vaak voor nog grotere flops.

Vandaag waren zgn. muzikanten aan de beurt. Regi Penxten (Milk, Inc.) en Wout Van Dessel namen het in de finale tegen elkaar op na eerst de sprekende pianist Miguel Wiels uitgeschakeld te hebben. Zijn kennis over Will Tura bleek te beperkt, al had hij toch één vraag op fantastische wijze correct opgelost. Presentator Koen Wauters loofde hem daarvoor, want deze ideale schoonzoon hemelt zijn kandidaten op zoals alleen Bart Peeters dat kan. Jammer genoeg is Wauters nu eenmaal geen Bart Peeters en dus komt elk compliment ongeloofwaardig over. Niet dat Wauters het niet meent – bij VTM léért men hoe elkaar publiekelijk schouderklopjes te geven, ten einde de familiariteit van de zender te benadrukken – maar de lofbetuigingen lijken te veel op die die een peuter krijgt als hij op het potje gaat. Iets wat iedereen kan, verdient immers geen extra lof.

Maar goed, Penxten (en dus niét Pinxten!) en Van Dessel dus. Die laatste ken ik niet, en u dus ook niet. Het blijkt om een DJ te gaan, en de man wist in deze hele aflevering weinig schade aan te richten. Hij leek zelfs sympatiek – al gaan we daar  niets om verwedden. Hij wist alleszins iets over hits uit de jaren ’80 en kon ook een vraag over wielrennen correct beantwoorden. Toen hem gevraagd werd hoe je de oppervlakte van een cirkel berekent, zei hij bovendien meteen: ‘2 x Straal x Pi’, waarop Wauters juichte en DJ Wout tot winnaar werd uitgeroepen. Felicitaties alom en het publiek klapte enthousiast want het antwoord klonk inderdaad als iets dat ze ooit op de lagere school geleerd hadden. De aftiteling begon nog net niet te lopen, toen tegenspeler Penxten in een moment van hersenactiviteit opperde dat het antwoord fout was. Wauters verschrikt… en inderdaad. DJ Wout had dan toch verkeerd geantwoord en er was dus vooralsnog geen winnaar. Wauters stamelde zich snel een uitweg uit deze gênante vertoning zoals zelfs een derderangsartiest op een pensenkermis dat niet zou doen en de quiz ging door. VTM had zichzelf dit beschamende moment nochtans kunnen besparen door het simpelweg te knippen.

Met DJ Van Dessel kwam het niet meer goed, dus even aandacht voor Regi Penxten. Wie deze ontegensprekelijk zelfgenoegzame kwal met zijn idiote grijns al eens eerder heeft gezien (hij waagde zich bv. ook in Het Swingpaleis wel eens aan een valse noot en presenteerde op JIM), kan niet anders dan een gigantische afkeer ontwikkeld te hebben voor dit creatuur. Deze succesvolle artiest kan het misschien niet helpen dat hij een smoel heeft die om klop vraagt – inclusief wallen, vooruistekende bakkes, afschuwelijk gebit, een kapsel als een modieuze dweil -, maar dat hij een hansworst van de ergste soort is, heeft hij volledig zelf in de hand. Penxten lijkt te menen dat hij het middelpunt van het heelal is. Hij straalt van geluk onder alle aandacht, vindt zichzelf en alles om zich heen onbegrijpelijk grappig en applaudiseert energiek voor zichzelf. Zelden iemand van zulke onbenulligheid zulke capsones zien etaleren. Penxten heeft echter ook een handicap waar we niet willen mee spotten. Om de anderhalve minuut ongeveer, schudt hij met zijn hoofd. Even zie je het BO-kind in hem  weer bovenkomen, want bij deze beweging verdwijnt even de focus uit zijn ogen, wat doet vermoeden dat er in zijn hersenpan telkiens een soort mini-kortsluiting geschiedt. Toch mooi dat een mentaal gestoord iemand het ook tot BV kan schoppen. Zie ook Betty en Samson overigens.

Maar Penxten won dus, hoewel hij niet eens de zes nummers kon onthouden van de vakjes waarachter de vragen van zijn thema verborgen zaten. Niet getreurd, ook in algemene kennis blonk hij uit. Los deze aartsmoeilijke vraag bv. maar eens op: ‘Teri Hatcher speelt de hoofdrol in de serie ‘Desperate….’ Niet makkelijk, maar Penxten antwoordde nog voor Wauters uitgesproken was, wat de verstaanbaarheid niet ten goede kwam. Penxten was erg trots op zijn kennis, en je zag dat hij nog heel wat intellectuele triomfen had in te halen. Waarschijnlijk was het sinds die 7/10 voor  knutselen in 1984 geleden dat hij nog eens zo’n hoge score haalde. Al win je nog zoveel gouden platen, die vernedering van het zittenblijven in de kleuterklas laat altijd sporen na.

Proficiat Regi, u was de eikel van de dag en ik wens u het allerbeste in de finale op 21 mei (allemaal kijken!). En proficiat VTM, met dit goed gemaakte en educatief verantwoorde programma! Door elke week een BV op te voeren die nog dommer is dan de vorige, zullen jullie ooit de relativiteit van leeghoofdigheid bewijzen! Daar is Einstein niets bij!


Acties

Informatie

2 responses

17 04 2006
AnnaStesia

Zalige tekst!
Ja die Regi is ook niet zo mijn ding eigenlijk…
en die Wout, ik heb het niet gezien, maar ik meen mij te herinneren dat Sylver ook een dj “bevat” die luistert naar de naam Wout. Misschien is het gewoon dezelfde? (en Sylver is trouwens níet mijn stijl van muziek:))

30 12 2006
Tino

Nu pas dit stukje ontdekt. Ik herinner me die aflevering en je bedenkingen zijn dan ook zeer fijn om te lezen. Hilarisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: