Lege Hoofden (2)

7 05 2006

Vandaag namen filmkenners het tegen elkaar op in de komische quiz Het Verstand van Vlaanderen. Voor het VTM-publiek bleek het wel nodig eens uit te leggen wie deze mensen precies waren. Toen Felix Van Groeningen vertelde dat hij nog maar één film op zijn actief staan had, Steve + Sky, viel Koen Wauters uit de lucht. Van die film had hij nog nooit gehoord. Nu was Steve + Sky niet echt een kassucces, maar het was wel een opmerkelijke film die behoorlijk wat aandacht kreeg. Dat Wauters een gat in zijn cultuur heeft, is zijn eigen probleem. Maar hij had zich misschien wat beter kunnen voorbereiden. Of doen alsof.

Het is trouwens opvallend hoe Koen Wauters als tv-presentator een stuk minder professioneel uit de hoek komt dan vroeger. De man wordt nu al jaren en jaren ingeschakeld voor het ene banale programma na het andere, maar heeft dat altijd met veel vakkundigheid gedaan. Zomerkriebels, De Sleutel, Koen and the Gang, Familieraad, Binnen zonder bellen, ’t Is maar tv, Eén&Twintig, …. niet bepaald programma’s die een plaats in de Vlaamse televisiegeschiedenis verdienen. Toch deed Wauters altijd zijn best. Nu moeten we vaststellen dat dat niet meer zo is. Het taalgebruik van Wauters is er niet op vooruitgegaan, met veel slordige zinnen en taalfouten. Het programma zelf – Het Verstand van Vlaanderen dus – verloopt niet altijd even vlot en Wauters valt daarbij nogal eens uit de lucht. Vandaag vertelde Jan Verheyen bv. dat hij zijn humaniora niet had afgemaakt. Wauters reageerde nogal onwetend met ‘hoezo? is dat dan niet verplicht?’ Als Wauters de laatste weken eens een krant zou opengeslagen hebben, had hij wellicht gelezen dat meer en meer jongeren geen diploma meer behalen. Dat is overigens nog nooit verplicht geweest.

Nochtans lijkt dit programma zich vooral te richten op mensen zonder diploma. Niet te geloven hoe gemakkelijk en zelfs idioot de vragen in deze quiz wel zijn. Voor echte quizzers is er dan ook niets meer aan. Zo werd er vandaag gevraagd hoe het getal staat dat onder de breuklijn staat. Dit was dan de categorie ‘Wetenschap’. 

Winnaar van deze aflevering was de meer dan sympathieke en aangenaam bescheiden regisseur Vincent Bal (Minoes, Man van Staal). Hij profiteerde vooral van het feit dat beroepseikels Jan Verheyen en VTM-filmjournalist Peter Van Camp elkaar de loef probeerden af te steken door elkaars thema in te pikken. Goed gedaan, Vincent!

Lees hier deel 1.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: