Boris komt ter zake

17 06 2006

Het kunstenaarscollectief HAP, bestaande uit onze Boris en twee kompanen, kreeg vrijdagavond heel even aandacht in Ter Zake. Aanleiding is de fascinerende tentoonstelling Freestate, die de talenten van morgen een kans heeft. Greet Op de Beeck vond hun project blijkbaar zo interessant dat ze maar liefst 15 seconden aan hen wijdde in het programma. Da’s alvast een stap naar die fifteen minutes of fame.

Freestate is een tentoonstelling die plaatsvindt op de site van het voormalig militair hospitaal in Oostende. Men wil er een stand van zaken brengen over een nieuwe generatie jonge Belgische kunstenaars die geboren zijn in de jaren ’70. Aangezien de tentoonstelling tegelijkertijd loopt met de tentoonstelling Beaufort 2006, is de kans op succes groot.

HAP, ontstaan in 1999, is het collectief van drie beeldend kunstenaars. Ze hanteren verschillende media in hun beeldend werk. In monumentale en projectmatige installaties en performances gaat HAP de opgelegde orde en algemene opinies te lijf, en dit door middel van een consequent uitvoeren van door de maatschappij gehanteerde strategieën en ensceneringen. Dit gebeurt met eenvoudig materiaal in frisse kleuren.

Het kunstwerk dat op Freestate te zien zal zijn, is gegroeid vanuit de gegevenheid van de positie van een kunstenaar in een tentoonstelling. Als je immers een idee lanceert vanuit een artistieke reflex , stuit dit regelmatige op hindernissen die vanuit het standpunt van de kunstenaar niet aan de orde zijn. Omdat de eerste twee ideeën van HAP om allerlei redenen vanuit de organisatie van de tentoonstelling niet uitgevoerd konden worden, wilde HAP wijzen op de economische mechanismen die een jong hedendaags kunstenaar dient te hanteren om iets te realiseren. Het spel meespelen dus: het nieuwe werk handelt over ‘fondsenwerving’. HAP besliste voor Freestate een stuk grond op de tentoonstellingssite te claimen. Dit stuk grond van 150 m² wordt afgebakend door reclamepanelen die door adverteerders kunnen worden gehuurd.

De verzamelde gelden zullen gebruikt worden om het oorspronkelijk geplande kunstwerk alsnog te creëren. Wanneer het zover is, zullen we dat hier zeker vermelden. Intussen blijkt dat al meer dan 13 bedrijven en merken interesse vertoonden en een bord huurden.

Freestate vindt plaats van 24 juni t.e.m. 10 september. De unieke locatie kan overigens voor het laatst in zijn huidige staat bezocht worden. Lees er alles over op www.free-state.be


Acties

Informatie

2 responses

23 06 2006
Ilse

Daarnet zelfs enkele minuten zendtijd in het laatavondjournaal!

24 06 2006
nel

en ook nog een artikel in de cultuurbijlage van de standaard, waar HAP ook werd vermeld.
en ook nog een reportage op radio1
graag vermeld ik ook nog in alle bescheidenheid dat wij (‘ons bedrijf ‘) de éérste sponsor waren!
tante nel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: