Prutsen met planeten

16 08 2006

Bosbranden in Zweden en sneeuwstormen in Zuid-Afrika: ergens is iemand flink met ons milieu aan het knoeien. Mogen we binnenkort tsunami’s verwachten in Luxemburg of lawines in Egypte?

In aanverwant aardrijkskundig nieuws: ons zonnestelsel krijgt er drie planeten bij. Die zijn er altijd al geweest, natuurlijk, maar men heeft simpelweg de definitie van het begrip ‘planeet’ veranderd. Een planeet is nu ‘elk bolvormig hemellichaam dat in een baan om een ster draait en minstens 800 km is in diameter’. Daardoor kunnen asteroïden en manen vanaf nu ook planeten genoemd worden. Alle lesmaterialen en educatieve boeken zijn vanaf nu dus waardeloos, want ze bevatten onvolledige informatie. Maar ik durf er veel om verwedden dat de komende jaren nog heel veel kinderen met dezelfde boeken en werkblaadjes aan het werk zullen gaan. Vernieuwingen in het onderwijs verlopen nu eenmaal zeer traag. Wat de bekendheid van die drie nieuwelingen – Xena, Ceres en Charon – betreft, zal het dus nog even duren.

(update: enkele dagen later raakte bekend dat door de herdefiniëring Pluto niet langer als een planeet, maar als een dwergplaneet zal beschouwd worden. En meteen blijkt dat één van de drie nieuwe planeten dan ook geen echte, maar eveneens een dwergplaneet zal zijn.)

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: