Wat is Freinet?

14 09 2006

Het schooljaar is nu twee weken ver en dat geeft me al een eerste indruk van wat Freinetonderwijs allemaal inhoudt. Voor al die onwetenden zoals mezelf: Freinet is een alternatief schoolsysteem, zoals er ook Steinerscholen, Jenaplanscholen en ervaringsgerichte scholen bestaan. Het grote verschil tussen Freinet en Steiner is dat het eerste op een pedagogie steunt, het tweede op een filosofie. Freinet spreek je trouwens uit als Freinais en niet als Freinet of Fraainet.

In Freinet krijgen de kinderen geen huiswerk, maar dat geldt overigens voor alle Gentste stadsscholen  – met dank aan Freya. Verder is er veel inspraak en zelfbestuur en wordt er aan projectwerk gedaan waarbij de kinderen vrij kiezen welk thema ze willen uitdiepen. Op zich lijkt dat eigenlijk niet zoveel te verschillen met het gewone basisonderwijs, waarin toch ook al heel wat alternatieve werkwijzen gehanteerd worden. Al zegt men daar natuurlijk gewoon ‘meester’ en ‘juf’ terwijl hier de voornaam volstaat. De leerlingen zitten ook in leefgroepen, dus met twee leerjaren samen.

Natuurlijk zijn er fundamentere verschillen en specifieke pedagogische principes, maar ik durf bekennen dat ik die nog niet allemaal ken. U krijgt dus binnenkort misschien meer te horen.

Tot zover mijn spreekbeurt…


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: