Lectuurtip: De Geheugenloper

30 09 2006

geheugen.jpg

Tijd voor nog eens een boekentip van formaat: De Geheugenloper van Ron McLarty is een fenomenale, indringende en hartverscheurende roman.

Smithy Ide is 43, alcoholist, kettingroker en weegt 127 kg. Om den brode zet hij GI Joe-poppen in elkaar. En hij is niet gelukkig. Wanneer zijn ouders in een ongeluk om het leven komen, is Smithy zo van slag dat hij in een opwelling zijn oude kinderfiets neemt en aan een reis door Amerika begint, om het opgebaarde lichaam van zijn lang vermiste zus te gaan ophalen. Zijn reis laat hem allerlei mensen ontmoeten en brengt vele herinneringen boven aan zijn jeugd, die gedomineerd werd door de geestesziekte van zijn zus. Tussendoor houdt Smithy contact met Norma, zijn voormalige buurmeisje waarvan hij een beetje vervreemd is geraakt nadat ze in een rolstoel belandde. De fietstocht blijkt een bepalend moment in Smithy’s leven te worden.

McLarty is een geweldige schrijver. Zijn afstandelijke, gedetailleerde stijl maakt dat De Geheugenloper zich heel langzaam in je hoofd nestelt zodanig dat je het niet meer weg kunt leggen. Bovendien raak je als lezer zo onvoorwaardelijk verknocht aan de tragische figuur van Smithy en de aandoenlijke Norma, dat je met bonzend hart en een kropje in de keel verder meeleeft met mensen die zichzelf herontdekken, opnieuw leren communiceren met de wereld om hen heen en het leven een andere wending geven.

McLarty sukkelde jaren en jaren met het schrijverschap. Geen enkele van zijn romans werd gepubliceerd en de man raakte gefrustreerd door gebrek aan erkenning. Tot Stephen King De Geheugenloper in handen kreeg. McLarty kreeg een contract en verdiende meer dan twee miljoen dollar aan zijn roman. De filmrechten werden intussen verkocht.

Natuurlijk is dit een erg melodramatische roman, waarin de personages zoveel ellende meemaken dat je vrijwel zeker weet dat er uiteindelijk ook beterschap komt. De kleurrijke nevenpersonages zijn typisch Amerikaans, de combinatie van humor en tragiek eigen aan de postmoderne films, series en boeken van de 21e eeuw – we kennen het intussen wel. Maar niettemin is De Geheugenloper (The Memory of Running) is een overweldigend mooi en ontroerend boek.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: