Basiskennis

30 10 2006

suntzu-parishilton.jpg

VTM liet vandaag een nieuw programma los op de kijker. Omdat u uiteraard wel betere dingen te doen hebt, keek ik plichtsgetrouw naar dit nieuw stukje reality-televisie en volgt hier een verslagje van Beauty & de Nerd.

Het concept: 10 discotheekgrieten (Beauty’s) worden gekoppeld aan 10 sociaal gehandicapte wiskundefreaks (Nerds). De duo’s nemen het tegen elkaar op in een wedstrijd waarin diverse vaardigheden getest worden die de spelers elkaar moeten aanleren. Zo kregen de meisjes een cursus die ze met behulp van de jongens dienden in te studeren, en leerden de jongens dansen. Elke aflevering valt een tweetal af. Wie laatst overblijft, gaat naar huis met 25.000 euro. VTM noemt dit een sociaal experiment.

Ik noem het mooie uitlachtelevisie. De cursus die de meisjes moesten doornemen, zou zogezegd naar de inhoud van het middelbaar onderwijs peilen, maar bleek het niveau van het lager onderwijs niet te overstijgen. Toch kregen de meisjes het moeilijk met vragen als ‘Waar staat het Vrijheidsbeeld?’ en ‘Staat de teller boven of onder de breukstreep?’. Sommige kandidaten zag je in het luchtledige staren alsof de twee aanwezige hersencellen maar niet tot een akkoord konden komen. Op de vraag ‘In welke stad staat de toren van Pisa?’ deed iemand een mooi gokje: ‘Rome?’. Een schrikkeljaar bleek volgens een andere kandidate uit slechts 325 dagen te bestaan. Twee dozijn, dat was volgens een derde deelneemster dan weer gelijk aan 200.000. Iemand wist dan weer wel dat een touw van 21 m in drie verdeeld een stuk van 7 m zou opleveren. Ze keek daarbij alsof ze elk moment een Nobelprijs verwachtte. De jongens – het soort kerels waarvoor het woord ‘nerd’ eigenlijk nog te vriendelijk is – mochten zich dan weer bewijzen op de dansvloer. Dit leverde beschamende taferelen op waarbij hier en daar een beweging toevallig samenviel met het ritme van de muziek.

We zijn er intussen wel gewend aan geraakt dat mensen die op televisie komen geen grenzen meer kennen en er niet voor terugdeinzen zichzelf compleet belachelijk te maken. De jongens in dit programma hadden nog het geluk dat ze daar enige moeite moesten voor doen, terwijl de meisjes door gewoon hun mond open te doen al een flater begingen. Maar toch is dit weer maar een keer televisie van het allerlaagste niveau. Sinds Jan Segers het bij VTM voor het zeggen heeft, is de zender op zoek gegaan naar een nieuw profiel, maar voorlopig is het nog altijd geheel onduidelijk welke richting ze in Vilvoorde uitgaan. Het recente ontslag van de besjes Ingeborg en Gerty Christoffels bevestigt dat de kijker boven de 45 niet meer meetelt, maar op wie richt men zich dan wel met marginale, ergerlijke televisie als De man van Wendy, Schoon en Meedogenloos, Toast Kannibaal en meer van dat normvervagende gedoe? Mocht u toevallig zo’n kijker zijn en u geniet nog van deze rotzooi ook, maak dan dat u met uw lege hersenpan van mijn blog bent.

Los van de twijfelachtige amusementswaarde, is het ook frappant hoe VTM de kijker maar weer eens subtiel enkele compleet foute waarden meegeeft. De jonge vrouwen in dit programma zien er leuk uit, dus wat maakt het uit dat ze niet weten hoeveel cm er in een meter zit? De sullen weten wel dat de Seine door Parijs stroomt, maar het zijn voor het merendeel complete losers. Daarnaast is het ook bijzonder ontmoedigend om vast te stellen dat het blijkbaar doodnormaal is dat iemand denkt dat een decennium vier maanden duurt, om nog een verstommend voorbeeld te geven. Het is dus een algemeen verschijnsel dat de basiskennis – die ik dagelijks probeer door te geven aan kinderen – gewoonweg volkomen ontbreekt. Wat hebben deze meisjes in godsnaam al die jaren uitgevoerd op de schoolbanken?? 

Het kan overigens nog altijd erger… Hebt u het VT4-programma Undercover Lover al eens bekeken? Wie bedenkt deze shit en wanneer zal het dieptepunt eindelijk bereikt zijn?


Acties

Information

3 responses

30 10 2006
Menck

Prima verslag!
En meteen weet ik ook waar ik me NIET moet aan wagen op televisie. De format, die weken van voordoen al duchtig werd rondgestrooid, stond me sowieso al tegen.

31 10 2006
Ilse

Vooral het feit dat nerd Jeroen de broer is van een oude schoolvriendin van mij is pijnlijk… Maar kom, nu weten we tenminste dat hij “industrieel ingenieur informatica” is en niet gewoon aan de kassa in de Fnac werkt zoals wij allemaal dachten.
Ingegeven op dinsdag 31 oktober 2006 om 09:18:32, door Ilse,

14 11 2006
gerda

an het zinken komt geen einde…
BELEEF JE EIGEN BEGRAFENIS
10-11-2006 12:36
Productiemaatschappij CCCP heeft een nieuw tv-programma bedacht. De maatschappij uit Amsterdam wil mensen de mogelijkheid bieden om hun eigen begrafenis mee te maken. De bedoeling is dat het programma vanaf januari op Nox uitgezonden gaat worden. Nox gaat ’s nachts uitzenden op het kanaal van Talpa.
In het programma Jouw Begrafenis wil CCCP de hoofdpersoon laten zien hoe familieleden en vrienden ‘de grote dag’ voorbereiden. Belangrijke keuzes als het type kist, de muziek en de uitgenodigde mensen staan centraal. Bovendien moet er gespeecht worden alsof de hoofdspersoon ook echt overleden is. ‘Want dan krijg je dingen te horen die mensen je vaak niet vertellen als je leeft’, aldus redacteur Maaike Teernstra van CCCP.
De productiemaatschappij heeft nog niet veel reacties gehad op de oproep. In ieder geval wil CCCP wel duidelijk stellen dat ze absoluut niet uit is op ‘sensatie-tv’.
Bron: AD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: