Eindelijk een bestuur voor Haaltert

16 12 2006

In Haaltert is men er in de afgelopen week dan eindelijk in geslaagd een bestuur te vormen. De strijd om de zetels verliep niet van een leien dakje. Er diende heel wat beloofd en bedisseld te worden vooraleer VLD de knoop doorhakte. Kersvers burgemeester Roger Coppens gaf op Kanaal 3 toe dat VLD de voorkeur aan SP.A gaf voor een coalitie, om de kinderlijk eenvoudige reden dat  coalitiekandidaat CD&V twee schepenmandaten wou en de SP.A zich tevreden verklaarde met één. Dus kozen we voor deze laatste partij.’ Kortom: van enig overleg op het vlak van de respectievelijke programma’s of ideologieën is geen sprake geweest. Wie de laagste eisen stelt, wint de pot!

Nu had VLD die zekerheid van de meerderheid sowieso. Vlaams Belang staat er met drie zetels ogenschijnlijk wel geïsoleerd bij, maar ook deze legislatuur zullen zij immers braaf het door VLD uitgestippelde parcours volgen. Het komt er haast op neer dat VLD 15 in plaats van 12 zetels heeft. We kunnen zelfs stellen dat het cordon sanitaire in Haaltert een loos begrip is – als de Haaltertse would-be politici al weten wat dit inhoudt. De postjesverdeling impliceerde immers het nodige informele overleg tussen de twee partijen. Wat eigenlijk … niet mag!
Dat brengt ons bij de vraag waarom het maar liefst 10 weken geduurd heeft vooraleer onze politici een consensus bereikten. Niet het vormen van de coalitie was zo tijdrovend, wel de manipulaties van de VLD en onze heerser Willy Michiels zelve. De man kan geen burgemeester worden wegens zijn foute verleden, maar deed er wel alles aan de zaken naar zijn hand te zetten. Zo vond hij in de figuur van Roger Coppens een dociele, onopvallende en onbesproken vervanger. Michiels zelf blijft eerste schepen, maar liet wel verstaan dat hij wegens zijn leeftijd allicht niet de hele bestuursperiode zal zetelen en ‘na overleg met de partij en op het gepaste ogenblik’ bereid is zijn mandaat aan een jongere kracht over te dragen. Dat valt moeilijk te geloven. Zou dit niet gewoon een manier zijn om de volgelingen kort te houden? Niemand zal zich aan enige kritiek wagen als ze daardoor de kans zien wegglippen om zelf eens deel uit te maken van het college. Maar dit is natuurlijk een weinig sympathieke veronderstelling! Slecht karakter zeker? Manipulaties… hoe kom ik erbij?

Tweede schepen wordt Wim Allaer, de man die letterlijk een bril draagt. Hij kwam zwaar onder vuur te liggen omdat het nieuwe dorpsplein volgens de handelaars te weinig parkeerplaatsen had. Een detail in deze kwestie is overigens dat één van de protesterende middenstanders Willy Allemant is – bijgenaamd ‘den beatle’. Die steunde de actie vanuit zijn positie als stoffenhandelaar – door gratis zwarte stof  voor symbolische rouwvlaggen te schenken aan de actiegroep – maar uiteraard kwam dit hem als politicus in spe goed uit. Meneer Bietel was toen immers kandidaat voor het Vlaams Belang en droeg dus graag bij aan de verzuring. Slim gespeeld. Hoewel de eerlijkheid ons gebiedt te melden dat Meneer Allemant in het verleden ook anderen steunde met gratis stof. Maar terug naar meneer Allaer. Die kreeg 890 voorkeurstemmen, wat hem slechts negende maakte in de ‘rangschikking’. Toch worden alle meer succesvolle kandidaten gewoon overgeslagen! Wat zouden die daar zelf van vinden? Lisette De Rijck, echtgenote van Willy Michiels en met 1586 voorkeurstemmen derde in rij, zal het een zorg wezen. Haar kandidatuur was sowieso al een grap. Maar minstens vijf anderen worden wel benadeeld. Tenminste, politiek gezien dan. Benieuwd hoeveel bouwgronden en aardige sommetjes hen werden toegeschoven.

Mevrouw Gina Verbestel, voormalig schepen en nog behoorlijk onder de indruk van een vorig artikel hier, mag het OCMW mee gaan besturen. Daar zullen haar goede bedoelingen beter tot zijn recht komen. Op de foto gaan staan met jubilarissen zal er helaas niet meer bij zijn. Zij werd aldus vakkundig op een zijspoor gezet. Willy Impens, die nochtans 583 stemmen meer op zijn naam had dan Allaer, moet zijn bestuurszitje binnen drie jaar afstaan aan Nathalie Meganck, Dat wordt uw afscheid, meneer Impens, want wie gaat zich binnen zes jaar nog herinneren wat uw bijdrage was? Wat Juffrouw Meganck er zelf van zal bakken, is afwachten. Ik geef haar voorlopig het nadeel van de twijfel. Ook twee andere kandidaten die meer stemmen dan Allaer haalden, moeten een zitje delen. Peter De Smet,  – vast wel ergens goed in, al weten we nog niet waarin – mag vier jaar zitten en laat zijn opgewarmde stoel dan aan onze voormalige burgemeester Valentine Tas. Een zet waar goed over nagedacht is. Mevrouw Tas – die vanuit bepaald opzicht haar kiezers in de vorige legislatuur toch een beetje in het ootje nam door haar ambt op te geven en zich vervolgens toch weer verkiesbaar te stellen – zal dus in 2010 weer opgevist worden, wellicht met het oog op de verkiezingen van 2012. Tegen die tijd beginnen haar jaartjes waarschijnlijk door te wegen, maar Mevrouw Tas verklaarde om ‘’de tendens van verjonging en vernieuwing in het bestuur van Haaltert” te steunen en haar beloofde plaats eventueel ter beschikking te stellen aan een jongere partijgenoot. Met andere woorden, er zit nóg een postje in de pijplijn! Dat wordt azen. De vijfde schepenzetel tenslotte zal binnen de SP.A worden verdeeld over twee mensen… Wat een stoelendans.

Het ergste van al dit gekonkelfoes is dat nog maar eens blijkt waar de motivatie schuilt van al deze figuren. Ze hebben immers één ding gemeen, en dat zijn de eurotekens in de ogen. Een gigantisch cliché dat in Haaltert maar al te waar blijkt te zijn. Een schepenambt wordt flink betaald, een zitje in de gemeenteraad levert ook al een dikke zakcent op en dan zijn er nog al die andere plaatsjes in de politieraad, OCMW-raad en vele andere raden waar een afgevaardigde nodig is. Mochten de heren en dames politici van Haaltert iets meer ruggengraat hebben, ze zouden zelfs over lijken gaan voor die goedbetaalde positie.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: