Gelezen in 2006

29 12 2006

Ik bood u het afgelopen jaar zo af en toe een literaire tip. Maar dat waren niet allemaal boeken die ik dit jaar pas gelezen had. Een overzicht van wat ik het liefste las in 2006, zal dan ook niet al die geweldige boeken bevatten. Het is met literatuur nu eenmaal niet zo dat je voornamelijk nieuwe boeken gaat lezen, zoals bij film wel vaak het geval is. Maar de meeste boeken die ik las, zijn niet ouder dan 5 jaar en dus wel degelijk recent.

In 2006 las ik 28 romans – dat zijn er twee minder dan het jaar ervoor en 12 ervan waren Amerikaans. Het vermelden waard:

1.PrepCurtis Sittenfeld (USA)
Deze meesterlijk geschreven belevenissen van een meisje op een kostschool, lees je in één keer uit. Klinkt als voer voor Joepie-lezeressen, maar Sittenfeld is een meesterlijk observator, creëert schitterende personages en weet een geweldige sfeer op te roepen. De innerlijke strubbelingen van zijn protagoniste vormen een dramatische rode draad, maar er zit voldoende afwisseling in om het boek onvergetelijk te maken. In schril contrast hiermee staat Ik ben Charlotte Simmons, een werkelijk abominabel geschreven gedrocht van een boek, van de nochtans bejubelde Amerikaanse auteur Tom Wolfe. Zijn verhaal gaat over een arm meisje dat ook al naar een prestigieuze school gaat en daar geschokt vaststelt dat iedereen er een decadente levenswijze op nahoudt. Clichématig, stereotiep, vol herhalingen en uitermate onnozel. Maar toch uitgelezen.

2.Een akkefietjeMark Haddon (UK)
De opvolger van het magistrale Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is een stuk conventioneler, maar leest als een superieure BBC-serie. Grappig en meeslepend.

3. NachtlichtAlberto Sanchéz Piñol (SP)
De metafoor die er achter zit heb ik niet begrepen, maar toch is deze psychologische thriller niet weg te leggen. Een wetenschapper trekt naar een onbewoond, onherbergzaam eiland voor een onderzoek, maar belandt in een nachtmerrie. Het eiland is omgeven door vreselijke monsters. De wetenschapper zal echter pas een jaar later opgehaald worden… Bijzonder griezelig en beklemmend, maar geleidelijk aan krijgt het verhaal een dubbele betekenis.

4. Klappen met één handLise Leroux (UK)
Een zeer bizar verhaal dat zich afspeelt in een andere (toekomstige?) realiteit, waarin gestoorde wetenschappers proeven uitvoeren met lichaamsdelen en er nieuwe klasse ontstaan is die de metro moet onderhouden. Ieder hoofdstuk gaat over een ander personage, en geleidelijk aan ontdek je de verbanden. Niet altijd even begrijpelijk en zeker ook niet optimistisch. Maar Leroux schrijft vlot en toont zich een geïnspireerd en creatief verteller.

5.Het goede levenJay McInerney (USA)
Eén van de meest succesvolle Amerikaanse chroniceurs laat twee New Yorkers verliefd worden op elkaar in de maanden na de aanslagen van 9/11. Zo krijgt het verhaal een dubbel leidraad: de romance en het trauma. Een zeer filmisch geschreven, maar niettemin emotioneel uitgewerkt boek vol geloofwaardige personages.

6.Het kan altijd ergerJoey Goebel (USA)
Het levensverhaal van een hoogbegaafd kind en zijn manager, die werken voor een organisatie die de mensen weer fatsoenlijke muziek, televisieprogramma’s en films wil voorschotelen. Een nobel doel dat uiteindelijk opofferingen vereist. De auteur is pas 25 en zijn stijl is nog wat immatuur, soms zelfs pretentieus. Maar hij heeft wel iets te vertellen. Een vlot leesbaar, eigentijds boek.

7. MicroslavenDouglas Coupland (USA)
De Amerikaanse droom is tegelijk het mikpunt als de inspiratie voor deze geweldige schrijver. Coupland weet als geen ander de huidige generatie Amerikaanse materialisten te beschrijven. In dit verhaal richt een groep vrienden een computerbedrijf op, begin jaren ’90 in Silicon Valley. Soap, maatschappijkritiek, nostalgisch dagboek, ironie, filosofie en zelfkritiek in één. Staat zeker al op mijn lijstje: JPod, Coupland’s nieuwste.

8. Alfa AmerikaJan Van Loy (B)
Van Van Loy kan ik iedereen van harte Bankvlees aanraden (wie leende overigens al een hele tijd geleden mijn exemplaar??), maar deze bundeling van vier verhalen over Vlamingen die het in Amerika willen maken, is ook uitstekend leesvoer. Ze blijven niet allemaal even lang hangen, maar ze lezen lekker weg en komen erg authentiek over.

Wat hebt u graag gelezen in 2006?


Acties

Informatie

One response

31 12 2006
Margot

‘Calamiteitenleer voor gevorderden’ van Marisha Pessl
‘De Engelenmaker’ van Stefan Brijs
‘De Ingewijden’ van T.C. Boyle (ook ‘Verloren Nachten’ is goed, nu heb ik ‘Talk Talk’ gekocht, maar helaas nog niet gelezen)
‘Schokgolven’ van Jonathan Franzen (niet zo goed als ‘De Correcties’ maar toch best leesbaar)
Nu lees ik ‘het wonderbaarlijke voorval…’ op aanraden van jou Sven, ik ben benieuwd maar het begin lijkt al tof!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: