De films van 2006

30 12 2006

Ik kan wel zeggen dat ik weer een massa films heb gezien het afgelopen jaar – een cijferoverzicht krijgt u na nieuwjaar, want er kan nog van alles veranderen. Maar dit waren alvast de beste (nieuwe) films die ik dit jaar gezien heb:

1. Children of Men
Werd hier al een keer aangeraden. Een beangstigend toekomstbeeld, door de Mexicaan Alfonso Cuáron ingeblikt als een intense nachtmerrie. De meest beklijvende actiescènes van het jaar. Een benauwende, aangrijpende film.

2. Brokeback Mountain
Duikt uiteraard op in alle lijstjes van het jaar en dat is ook aannemelijk. Ang Lee is een meesterlijk verteller en een begaafde cineast, die van Brokeback Mountain een oogstrelende, sfeervolle en vooral heel tragische film maakt. De twee topacteurs overtreffen zichzelf en zorgen voor geloofwaardigheid.

3. Munich
Ik heb soms mijn bedenkingen bij Spielberg, maar met Munich heeft hij me blij verrast. Een uitmuntend drama en een intense actiefilm, met een politiek tintje. Schitterend gefilmd, intelligent amusement.

4. Miami Vice
Beklemmende politiethriller van één van de beste hedendaagse regisseurs, Michael Mann. In de VS onder slechte kritiek bedolven, maar bij ons laaiend enthousiast ontvangen. Grimmiger, realistischer en vooral veel spannender dan de banale Hollywoodactiefilms. Een topper.

5.Syriana
Een intelligente blockbuster die een misselijkmakende waarheid blootlegt over de olieindustrie. Menselijk drama ingekaderd als politieke thriller. Om te herbekijken.

6. The Queen
Piekfijn, uiterst gedetailleerd en geloofwaardig portret van de Britse koningin ten tijde van de dood van Prinses Diana. Helen Mirren wint binnen enkele maanden zeker die Oscar en dat is meer dan terecht. Vakwerk!

7. Little Miss Sunshine
Op zich een zeer typische Amerikaanse feelgoodfilm, maar dan wel schitterend geschreven, aanstekelijk geacteerd en met een perfecte combinatie van dramatiek en humor gebracht. Een absolute aanrader.

8. 13 (Tzameti)
Een zwart-wit Georgisch-Frans filmpje dat qua intensiteit niet moet onderdoen voor Fight Club of Seven. Een argeloze jongeman komt terecht in een morbide spel dat zenuwslopende cinema oplevert. Uiteindelijk iets te vrijblijvend en niet geheel overdonderend, maar toch wel zeer sterk en beklijvend.

9. Me and You and Everyone We Know
Originele, verfrissende en grappige tragikomedie over mensen die op zoek zijn naar zichzelf of een ander. Aanstekelijk en verontrustend tegelijk, met veel brille in beeld gezet. De alternatieve Amerikaanse cinema op zijn best.

10. Le Petit Lieutenant
Tel tien Flikken en Witses bij elkaar en nog krijg je geen politiefilm die zelfs maar aan de hielen reikt van dit indrukwekkende Franse politiedrama. Geen thriller, maar een tragisch, beknellende schets van het politieleven.

En verder (in willekeurige volgorde):

Casino Royale
De nieuwe James Bond is geweldig. En de film ook.

United 93
Een sober gereconstrueerde nachtmerrie.

Walk the Line
Sublieme biografie met twee fantastische hoofdrolspelers.

Lady in the Water
Weinigen zullen het met me eens zijn , maar dit is een vernuftig verteld sprookje.

The New World
Een poëtische ontmoeting tussen twee culturen. Geen gesneden koek.

Good Night and Good Luck
De verantwoordelijkheid van de journalist levert een kwaliteitsfilm op.

The Constant Gardener
Superieur drama met sociale verantwoordelijkheden. Spannend en aangrijpend.

Jarhead
Alternatieve oorlogsfilm – zonder actie. Schitterend in beeld gebracht en zeer onderhoudend.

Where the Truth Lies
Origineel mysterie. Seks, moord, showbusiness.

The Road to Guantánamo
Gefictionaliseerde documentaire over extreem kafkaiaanse toestanden.

V for Vendetta
Heerlijke popcornfim die uiteindelijk wel iets te vertellen blijkt te hebben. Met een lovely Natalie Portman.

Dark Horse
Sublieme zwarte komedie uit IJsland over een kerel die zijn leven maar niet in de hand kan krijgen.

En dan geef ik nog snel deze titels mee: The World’s Fastest Indian, Quando Sei Nato, U-Carmen ekhaeylitsha, CRAZY, Transamerica, El laberinto del fauno, Shortbus, Paris, je t’aime, The Squid and the Whale, Babel, Mrs Henderson Presents.

Overigens zou The Departed, de nieuwe Scorsese met Jack Nicholson en Leonardo DiCaprio, als de absolute nummer één van dit jaar kunnen gelden, maar in mijn systeem telt deze film pas volgend jaar mee. Ondertussen raad ik u allemaal aan te gaan kijken naar deze snoeiharde, geweldige trhiller.

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

30 12 2006
Jan

En Borat?

30 12 2006
SveN

Ben geen fan, vrees ik. Heb wel moeten lachen en vind het opzet gedurfd en leuk, maar ik vond het echt beschamend, plat, goedkoop en vooral gemakkelijk. Met Amerikanen lachen is nu eenmaal niet zo moeilijk.

31 12 2006
Simon

1. United 93
2. Children of Men
3. The Wind that Shakes the Barley

Toch zo’n 20 keer naar de bioscoop geweest dit jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: