Nieuwe puriteinen

14 01 2007

De Morgen had het in de krant van dit weekend over een zeer interessant sociologisch fenomeen: de nieuwe puriteinen. De tijd dat alles kan en alles mag is voorbij. Individualisme en hedonisme vieren nog altijd hoogtij, maar de uitwassen worden aangepakt. Sommigen vinden dat als de keuzes die je maakt of de dingen waarvan je geniet, schade toebrengen aan jezelf of anderen, de overheid er zich moet mee bemoeien. Vindt u bv. ook dat het rookverbod ook op café moet ingevoerd worden of dat uw kind niet mag snoepen of roken op school? Bent u ook tegen de gevaarlijk en milieuvervuilende 4×4’s in de stad? Dan bent u misschien ook een nieuwe puritein. Een derde van de Europeanen kun je trouwens gerust zo noemen.

Ik denk dat ik in sommige opzichten ook een beetje een nieuwe puritein ben. Ik denk dan vaak dat ik oud en conservatief word en schoolmeesterachtig doe, maar het artikel brengt mooie argumenten aan. Want er is de vraag of deze mensen nu links of rechts zijn. Je zou het immers kunnen zien als een vorm van controle en repressie, een inperking van de vrijheid zelfs. Maar je kunt het ook anders bekijken. Deze mensen kijken verder dan hun eigen belang, nemen hun verantwoordelijkheid op en engageren zich voor een gezonder en aangenamer leven voor iedereen. Dat is een eerder linkse opvatting. Het interessante aan het nieuw puritanisme, zegt het artikel, is dat het linkse en rechtse mensen dus een beetje samenbrengt. Als die twee groepen het bv. ergens over eens kunnen zijn, is het over roken op school. Het nieuwe puritanisme is een correctie op een liberaal denken dat de vrijheid van het individu voor alles stelt. Is totale vrijheid wel zo positief? Beperkt vrijheid ons of maken beperkingen ons vrij?

Nu kan dat nieuwe puritanisme best gevaarlijk zijn. Een kleine groep mag niet bepalen hoe een grote groep moet leven. Maar meer en meer mensen beginnen deel uit te maken van deze groepering. De wetenschap speelt immers in hun voordeel. Nieuwe puritein zijn bezig met nieuwe normen en waarden. Die halen ze niet bij de paus of zo, maar bij de wetenschap. Diëtisten pleiten voor een ban op junkfood, klimatologen voor minder met de auto rijden, hartspecialisten voor meer sport, enz. Gedachteloos consumeren en genieten wordt door een groeiend deel van de bevolking als ‘niet goed’ beschouwd. Je moet kritischer zijn en ethischer denken. Dat wil niet zeggen dat we in een saaie, brave samenleving gaan terechtkomen, een wereld van sla eten, fietshelmen en dikke truien. Genieten moeten we blijven doen en de vrijheid om eigen keuzes te maken, wil niemand ingeperkt zien worden. Maar gebruik je verstand, want roekeloos risicogedrag wordt niet meer getolereerd.

Als ik me dus een nieuwe puritein noem, dan is dat bv. omdat ik me erger aan de buren van mijn grootouders die meer dan wekelijks de hogedrukreiniger bovenhalen om hun oprit schoon te spuiten. Omdat ik me erger aan het feit dat mijn vroegere huisbaas vindt dat hij een lavabo moet vervangen die nog in perfecte staat is. Omdat ik er een hekel aan heb dat een moeder op school haar ideeën over energiebesparing, verkeersveiligheid en gameboys aan iedereen opdringt, zelfs aan wildvreemde kinderen. Maar… zij vindt zichzelf ongetwijfeld óók een nieuwe puritein, die enkel handelt in naam van het algemeen belang. Niet overdrijven dus en vooral bij jezelf beginnen.


Acties

Informatie

One response

14 01 2007
filo

Moeilijk hoor , zware beschouwingen op zondagavond. Toch denk ik dat je jezelf ten onrechte een nieuwe puritein noemt omdat je je ergert aan mensen die te vaak hun oprit onder hoge druk afspuiten. Een puritein is ofwel een protestant die het puritanisme aanhangt, of, in overdrachtelijk zin, iemand die zeer (te) strakke principes aanhangt. Ik verdenk je van geen van beide. Erger je dus rustig verder aan die hogedrukreinigers of aan opritten in het algemeen zonder je schuldig te maken aan puriteins gedrag . Zolang de belerende vingertjes achterwege blijven is er niets aan de hand.
Trouwens, al die groetjes met bewegende mannetjes en “kom eens op mijn blogje kijken” scoren ook hoog op de schaal van ergerlijkheid . Bestaan daar geen filters voor? Of zou dat puriteins zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: