De mooiste zomersport

14 03 2007

Het fenomeen bestaat al lang, maar nu word ik er voor het eerst mee geconfronteerd: ouders die aan de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven. Hallucinante toestand, als je daar zo eens bij stilstaat. Twee dagen vooraf stonden er al een tentje en een mobilhome voor de school, de volgende dag waren dat al twee tentjes, twee mobilhomes en een caravan! En dat allemaal omdat onze school een maximum aan inschrijvingen heeft en er slechts 12 plaatsen zijn voor volgend schooljaar (voor kinderen geboren in 2005). Broertjes en zusjes van reeds schoollopende leerlingen, kregen immers voorrang.

dscn3131.jpg

Is dit eigenlijk weer niet zo’n typisch Vlaamse toestand? Is het niet bizar dat de Vlaming deze situatie gewoon accepteert? Maar anderzijds: waarom hebben deze mensen dit over voor hun kinderen? De school waar ik werk is niet beter dan andere scholen, en het is evenmin zo dat al deze mensen gewoon in de straat wonen en dus hun kind graag zo dicht mogelijk school laten lopen. Waarom dan twee nachten slecht slapen (de inschrijving begint vrijdag), verlof nemen op het werk, broodjes, thermossen en vouwstoelen aansleuren? 

Ook opvallend: deze mensen zijn het type welstellende, hippe jonge ouder met de juiste zonnebril en dito gebreide sjaal waarvan we er op school al zo veel hebben. Mensen met een Mening en Nood aan Participatie,wat er soms op neerkomt dat het zeurpieten en bemoeiallen zijn. Maar kom, dat is de cynicus in mij die spreekt. Ik wil maar zeggen: voor een school met 30% migranten, bestaat deze rij opvallend genoeg enkel uit ‘autochtonen’. Maar leg deze situatie dan ook eens uit aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft.

Overigens, dit is de tekst die bovenaan de officieuze wachtlijst staat: ‘Ondergetekende verklaart akkoord te zijn met de volgorde van de lijst zoals die op dit blad vermeld staat. Per kind op de wachtlijst staat er telkens 1 persoon te wachten. Een sanitaire onderbreking is uiteraard toegelaten. Aflossing van de wacht is ook toegestaan. Overnachtingen gebeuren met uitzicht op de schoolingang’. 

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

21 08 2007
Veerle

Beste,

Waarom ik daar 2 nachten slecht geslapen heb en koffie, pitta en andere dingen heb laten aanrukken? Wel, omdat ik bewust kies voor Freinetonderwijs. Wegens zelf in het onderwijs staande (nog een categorie erger dan kritische ouders he ;-)) en ook stage gedaan in het Freinetonderwijs enz enz…
Bovendien is de Vlieger precies 800 meter van onze deur gelegen, en gaat de halve straat bij jullie naar school, wat ik zeer bevorderlijk vond voor de sociale contacten van onze kinderen. De andere kamperende ouders wonen tevens binnen een straal van 1 km van de school. En dat is wel dicht genoeg denk ik.
Van de 12 ouders waren er 1 koppel van gemengde nationaliteit, en 1 koppel allochtone ouders. En dat klopt dat dat geen correct weerspiegeling is van de verhouding allochtonen/autochtonen in de wijk.
Met vriendelijke groet,
één van die kamperende ouders, die toevallig op je blog terecht kwam.

21 08 2007
Sven

Dan onthul ik u maar meteen even dat onze school wel degelijk béter is dan andere scholen :-) Fijn dat u voor ons gekozen hebt!

Welkom alleszins, ook aan al die anderen die dan toch in de straat wonen ! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: