Lectuurtip: Extreem luid en ongelooflijk dichtbij

25 03 2007

extreemluid2.jpgDe Amerikaanse auteur Jonathan Safran Foer is nog jong (om precieser te zijn: mijn leeftijd), maar heeft als schrijver al heel wat indruk gemaakt. Zijn debuutroman Alles is verlicht (verfilmd als Everything is Illuminated) vond ik origineel en sterk geschreven, al was de combinatie van verhalen (een plot die zich in het heden afspeelde, een tweede plot in het verleden, een geschiedenis van de voorvaderen van de protagonisten, uittreksels uit een wetboek, correspondentie tussen personages, …) wel wat zwaar en ging het boek na een tijd vervelen. Deze Extreem luid en ongelooflijk dichtbij is een heel stuk coherenter, al komen ook hier verschillende vertellers aan bod en lopen verhalen uit verschillende tijden door elkaar. Hoofdpersonages is de 8-jarige Oskar, wiens vader omgekomen is bij de aanslagen op de Twin Towers. Oskar treft een vreemde sleutel aan in de kast van zijn vader en gaat in New York op zoek naar een slot waar de sleutel op past. In de geschriften van zijn beide grootouders wordt ook zijn familiale verleden verteld.

Een getraumatiseerd, hoogbegaafd kind is geen evident hoofdpersonage, maar Oskar is een fijne gids met wie je graag meeleeft. Bovendien is het voor de lezer ook spannend afwachten of de sleutel een slot zal vinden, al is dat niet de essentie van het boek natuurlijk. De levensverhalen van Oskars grootouders staan dan weer in schril contrast met de avontuurlijke, vaak grappig beschreven zoektocht van hun kleinzoon. Deze vertellers zijn ervaren, getekend door het leven en hun emotionele uitlatingen roepen een heel andere sfeer op. Maar JSF maakt daar wel een stevig, aangenaam geheel van, dat bovendien vormelijk erg origineel is. Zo staan er foto’s in he boek en wordt er gespeeld met lay-out, lettertype, kleuren, enz.

Deze roman vraagt wat doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk valt dit boek niet weg te leggen. JSF komt soms sentimenteel uit de hoek, maar zijn literaire talent maakt dat goed. Of dit boek mijn top 10 zal halen op het einde van het jaar, is nog niet zeker, maar ik heb het wel zeer graag gelezen. Uitkijken naar de verfilming.

Ook nog gelezen sinds de vorige boekentip:
High Society (Ben Elton)***
18 seconden (George D. Shuman)**½
Vele manieren om te beginnen (Jon McGregor) **½
Het kan altijd erger (Joey Goebel) ***
Alles over Tristan (Tommy Wieringa) ***
Geestdrift (Daniel Hecht) **½
De Bijeneters (Peter Terrin) **½
Een akkefietje (Mark Haddon) ***½

Advertenties

Acties

Informatie

One response

17 09 2007
Daniel

Van JSF heb ik tot nu toe ‘Alles is verlicht’ gelezen en ik was eigenlijk best wel onder de indruk. Ik heb mij voorgenomen ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’ zo snel mogelijk te lezen, een boek waarover ik blijkbaar alleen maar lovende kritieken hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: