Lectuurtip: In het hart van het oerwoud

14 05 2007

sanchez-pinol_oerwoud_gr.jpgIn mijn lectuuroverzicht van 2006 vermeldde ik Nachtlicht, een bijzondere avonturenroman van de Spanjaard Albert Sanchez Piñol. Van deze auteur verslond ik nu het tweede boek, het niet weg te leggen In het hart van het oerwoud.

In deze geweldig geschreven roman, die zich rond de eerste wereldoorlog afspeelt, krijgt een jonge schrijver de opdracht het relaas van een van moord beschuldigde gevangene in boekvorm te gieten. Deze man, Marcus Garvey, trok met twee Britse broers naar de ondoordringbare jungle van Congo, maar enkel Marcus keerde terug. Wat hij heeft meegemaakt, grenst aan het onwaarschijnlijk.

Enerzijds weet Piñol de vertelling van Garvey ongelooflijk meeslepend te maken, met zelfs heel wat bloedstollende, benauwende scènes. Net als Nachtlicht is dit een raak geobserveerde thriller met bovennatuurlijke kantjes, waarin de auteur ook zijn filosofische en antropologische kennis in weet te verwerken. Maar de raamvertelling, waarin de jonge schrijver helemaal opgaat in het verhaal en de daaropvolgende rechtzaak, is al even fascinerend en verrassend en roept vragen op over de beïnvloeding van de publieke opinie en de bron van het schrijverschap.

Piñol brengt dit alles met een literair vernuft en een uitermate beheerste schrijfstijl. De details kloppen, de personages zijn consequent en zo werkt de ene betekenislaag na de andere zich naar boven. En dan krijg je dus eindelijk nog zo eens een boek dat je in één ruk moet uitlezen, al staat de mate waarin In het hart van het oerwoud onder je huid kruipt, in schril contrast met de verslavende knusheid van veel andere romans die ik vaak niet weg kan leggen. Ik popel nu al naar het volgende boek van deze geweldige verteller, die echt wel meer bekendheid en waardering verdient.

Ook nog gelezen sinds de vorige boekentip:

Veel Geluk (Jannah Loontjes)**,
De Opdracht (David Wolstencroft)***,
Slick (Daniel Price)**½
Dagboek van een zwaluw (Amélie Nothomb)**.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: