Alfabet der mensen: J

8 07 2007
j1.jpgIn deze reeks stel ik u aan de hand van het alfabet een aantal mensen voor uit mijn omgeving, van vroeger en nu. De beschrijving is nooit compleet, altijd eerlijk, soms bewust vaag. Het gaat om een indruk, een herinnering of een trefwoord dat die persoon typeert. Vandaag: de J.

Jan K.
Toffe kerel aan wie in mijn laatste KSA-jaren  nog veel heb gehad. Ondernemend en zelfs avontuurlijk aangelegd, zou hij de eerste zijn die ik om hulp vraag als ik ooit eens een heel gek, onwaarschijnlijk plan wil uitvoeren. Is op gepaste wijze arrogant en durft de mensheid nog heviger te kakken zetten dan ikzelf. Zijn gevoel voor humor is dan ook van een hoog niveau. Drie bemoeiallen van zussen hebben het hem niet altijd makkelijk gemaakt, maar Ilse vormt een zacht opvangnet. Houdt van op televisie komen en deed het dan ook goed in de begingeneriek van Man Bijt Hond twee jaar geleden (de stoelendans, remember?). Lijkt, zoals reeds eerder vermeld, op Sideshow Bob. Is mijn hulplijn voor computerproblemen.

Jan S.  
Strenge en soms net iets té ernstige KUTredacteur die in zijn vlot geschreven filmrecensies wat te graag Franse woorden gebruikt. Laat zich wekelijks horen op Brussel FM. Is de enige mens die ik ken die deel uitmaakt van een tweeling. Op een nachtelijk uur wel eens te vinden in een Brussels café.

Jelle

Wat als?

Er gaat geen dag voorbij.

Jens
Mijn broer. Mijn kleine broertje. Op de blog ook wel Boris genoemd. Soms de enige die precies begrijpt wat ik probeer uit te leggen. Kan weliswaar absoluut geen twee dingen tegelijk, wat vooral duidelijk is als hij na weken afwezigheid de post doorneemt en ik hem vanalles probeer te vertellen. Neemt iedereen voor zich in met zijn charme, looks en vlotte babbel. Is doorgaans een goedgemutst iemand die voor veel meer zaken enthousiasme kan opbrengen dan ikzelf. Wat er dan ook meestal toe leidt dat hij de vrolijke Frans is en ik de kniesoor: mochten we in Sesamstraat wonen, dan was ik natuurlijk Bert en hij Ernie. Heeft een reusachtig gat in zijn hand en maakt nu en dan wel eens iets grappig of gek mee. Leidt dan ook een gevarieerd maar onstabiel leven. Wil altijd iedereen helpen, maar heeft nooit tijd en al helemaal geen agenda om dat te plannen. Is dan ook soms enkele weken nergens te bespeuren. Heeft mij in onze kindertijd wel eens afgemot. We waren dan ook zeer verschillend. Waar ik als kind voor Mickey Mouse ging, koos hij voor Snoopy. Ik wou bruine chocolade, hij witte. Hij keek naar The Karate Kid, ik naar The Muppets. Heeft in zijn jeugd gevoetbald, gejudood, gerolschaatst en geravot en ik niet. Maar met niemand deel ik zoveel herinneringen.

Boris heeft véél talenten maar past die jammer genoeg het meest toe in een wereld van blaaskaken en leeghoofden. Is verder in alle opzichten wel een levenskunstenaar. Jongste en ook favoriete kleinzoon van onze oma. Ging als tienjarige naar een Michael Jacksonconcert en was dan ook het coolste kind dat iedereen kende. Droeg een pet lang voor dat in was en draagt die nu dan ook al lang niet meer. Heeft nu een meer verfijnde muzieksmaak. Leest de juiste boeken. Weet alles van kunst en architectuur. Kan koken en eet alles. Kleedt zich hip voor geen geld. Wat je noemt een ontwikkelde mens dus, en bovendien kan hij ongekamd de straat op. Maar hij is niet perfect: vergeet verjaardagen, kan snauwen en grollen als iemand te veel zaagt en waar hij lansgkomt gaan dingen stuk. Kan ook ergerniswekkend lang telefoneren terwijl je hem iets wil vertellen. Zoekt in de ouderlijke kast steevast naar iets lekkers en houdt soms wel erg weinig rekening met anderen. Onze neuzen lijken een beetje op elkaar, maar verder verschillen we compleet. Nochtans is er één foto uit onze kindertijd waarvan we niet met zekerheid kunnen zeggen wie van ons twee er op staat. En hier ga ik het bij laten. Het boek verschijnt later wel.

En ik ben altijd blij hem te zien.  

Jo K.
Zus van Jan en al evenzeer bewijzend dat initiatief en organisatietalent in de familie zitten. Wist mij met haar kritiek weliswaar minstens één keer de toppen van de bomen in te jagen, maar eens ik besefte dat ik even erg was heb ik dat altijd positief aangewend. In die zin is Jo dus niet de makkelijkste om mee samen te werken, maar het resultaat zal wel van hoger niveau zijn. Blijft maar studeren en studeren – verpleegkunde en allerhande aanverwante specialisaties – wat ons ooit zelfs een keer een weekendje naar Girona voerde! Draagt soms opvallende oorbellen. Lust wel een goede film maar haar budget laat dat niet altijd toe…

Jo DH
Mijn gewezen KSA-leider, die ik doorheen de jaren zag transformeren van losbol naar werkmens met designbril. Blijft desondanks om dezelfde dingen lachen en is aldus een dankbaar publiek als ik mijn ongezouten mening ten berde breng. Woont om onbegrijpelijke redenen in Kerksken, maar zolang hij dat samen met Lieve blijft relativeren en hij niet in zijn training naar de bakker gaat op zondagmorgen, is er geen reden tot ongerustheid.  

Johan
Ja, de J is wel een beklijvende letter. Ook mijn vake staat er bij. Een mens die stilaan milder lijkt te worden met de jaren, maar toch nog te weinig zegt waar het op staat. Geniet van de kleine dingen des levens zoals een barbecue, verse mosselen, een weekend aan zee of een voetbalmatch. Eet en drinkt graag, maar ziet er op zijn 50e nog strak en sportief uit. Rijdt al 30 jaar met de motor en is aldus nu nog altijd een stoere papa. Heeft lange tijd opvallend sterk op Lorenzo Staelens geleken. Had zijn zonen graag wat sportiever zien worden, maar is ondanks zijn occasionele beklag duidelijk trots op zijn kinderen. Zou wat meer moeten relativeren en de dingen eens van een andere kant moeten bekijken. Is overigens ook een vakman, wat in deze tijden van gepruts en onbetrouwbaarheid nog een reden is om ons vader te prijzen. Een cadeautje voor hem vinden is niet zo simpel. 

Johan VDN
Nonkel Johan, papa van Elien en Jelle. Fervent reiziger en organisator van uitstapjes, waarbij het programma en de catering altijd tot in de puntjes verzorgd zijn. Maakt daarbij altijd gebruik van de nieuwste gadgets en meest geavanceerde technologische snufjes. Mag zo af en toe op de radio eens zijn zegje doen over Romeinse musea of verborgen plekjes in Londen. In in extreme mate drager van het familiegen dat maakt dat wij allemaal altijd alle zaken op punt willen, ons daarvoor 100% inzetten en zelfs als anderen zich amuseren nog op zoek gaan naar een klusje. Gesticuleert altijd om zijn met luide stem gebrachte verhalen en voorvallen kracht bij te zetten. Heeft een goed oog voor In de Gloria-toestanden maar maakt er ongemerkt wel eens bijna zelf deel van uit. Intelligente mens met een groot hart en dito buik.

Jonah
Van vele kinderen leider geweest in de jeugdbeweging, maar ééntje vergeet ik nooit. Verbaasde als kind door met zijn brede kennis en grote interesse in moeilijke woorden en politiek, een contrast te vormen met zijn niet bepaald voorbeeldige oudere broers. Was desondanks geen braaf blokhoofd, maar een typische puber met weliswaar een heel sterke persoonlijkheid. Sprak vloeiend gebarentaal met zijn dove ouders, wat hem de tragiek van een romanpersonage bezorgde. Ontweek tijdens zijn middelbare schooltijd moeiteloos alle valkuilen van het tienerleven en is nu een trotse en vakkundige schrijnwerker die met volle teugen van het leven als loontrekkende geniet. Heeft ondanks zijn metalgehalte nog een eeuwige fascinatie voor het leger. Ik maak nog altijd graag een praatje met hem om dan nog steeds met verrassing vast te stellen dat mensen zoveel meer zijn dan wat je ziet en dat de ‘jeugd van tegenwoordig’ nog ergens voor kan staan. En het kan nog van pas komen een schrijnwerker te kennen.

Joyce
Ja, ik ken ook een Joyce (maar geen Kimberley!). Braaf meisje uit mijn klas dat zich het leven niet al te moeilijk maakt en nu al erg romantisch ingesteld is. Doet geen vlieg kwaad en mag aldus gerust nog een jaartje in mijn klas zitten.

Jozefien
Ik heb wel eens de handen vol met deze leerling die niet op haar mondje is gevallen. Haar onbeheerstheid compenseert ze echter met een maximale betrokkenheid, een grote leergierigheid en een prima zelfkennis. Gaat ernstig op in het spelen op de cello en heeft ook zekere dramatische talenten.  Drukt onmiskenbaar haar stempel op het klasgebeuren.  

Lees hier de I


Acties

Informatie

7 responses

5 07 2007
Toon

Amai, ik wou dat mijn broer zo eens iets over mij schreef!

5 07 2007
Jo

Kom kom, die zussen hebben ook afgezien met Jan! Overigens ook een pracht van materiaalmeester!
(en broer uiteraard ;))

5 07 2007
Jens

Sven, mijn broer, mijn grote broer. Tekende vroeger een heel volk brillendragers bij elkaar en is in veel opzichten steeds creatiever en intenser met zijn werk/hobby bezig geweest dan ik. Kijkt soms wel eens naar de verkeerde films maar ik dank hem bij deze voor al die fantastische filmtips.
Neusde vroeger bij mensen thuis in de kast wat vaak tot hilarische situaties leidde. Heb ik soms wel eens afgemot omdat we nu eenmaal erg verschillend zijn. Hij is dan ook veel strenger voor zijn medemens, maar net daardoor ook de minst hypocriete mens die ik ken.
Beleefd het leven op zijn eigen eigenzinnige manier en lijkt perfect tevreden met zichzelf. Wij vragen ons dan ook met heel de familie af waarom mijn toch niet onknappe, grappige en verstandige broer geen lief heeft.
Helaas staat hij soms niet altijd open voor bijvoorbeeld nieuwe smaken of trends, waardoor hij mij net een aansteller vindt.
Is soms erg principiëel wat prinskoeken betreft.
Zal niet blij zijn als er een schrijffout in de reactie staat.

Brotherhood! Respect!

5 07 2007
svends

En voilà, daar gaat het zorgvuldig opgebouwde portret van een cynicus. Mijn ware ik een beetje blootgelegd met een zeer juiste en grappige – maar zoals onvermijdelijk natuurlijk ook onvolledige – beschrijving.
Antwoord op afvraging over dat lief: je lijkt te suggereren dat men dat niet in de hand heeft en zoiets je overkomt? Maar zoals vele zaken in het leven denk ik dat volledig onder controle te hebben en is dit geen willekeurige situatie maar een echte keuze. Zo. Genoeg over mezelf nu.
Of toch niet. Blijf deze blog lezen.

5 07 2007
gerda

Wat een broederliefde, hij heeft niet eens de fout opgemerkt! Mooi, mooi…

7 07 2007
nel

Ik word er helemaal week van… mooi, mooi

10 07 2007
nel

“Het zijn rake portretten”, daar was iedereen het roerend over eens. Nonkel Johan, nogal opgetogen over zijn ‘groot hart’, wreef een beetje bezorgd over zijn ‘grote buik’, terwijl hij zich smakelijk een tweede keer bediende. Eentje was toch een tikkeltje bezorgd dat de letter P zit aan te komen, maar kijkt er wellicht al stiekem naar uit.
En terwijl de goed gevulde tafel stillaan leeg raakte, bedacht ik dat er beslist ook een ‘smulpapen-gen’ in de familie zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: