Brief aan een artiest

11 08 2007

bart-kaell.jpg

Beste Bart Kaëll,

Bij deze wil u van harte bedanken. U heeft onze zomer gemaakt – zoals u met uw zomerhits al zo vaak eerder hebt gedaan. Maar deze keer durf ik stellen dat één van uw nummers  werkelijk het verschil gemaakt heeft.

Laat mij u eerst even de situatie schetsen. De afgelopen maand trokken wij doorheen de Verenigde Staten. Een mooie reis, waarbij we echter ook vele uren in de wagen dienden door te brengen. Omdat we al snel vaststelden dat op de Amerikaanse radiozenders nog meer lulkoek verkocht wordt dan op Q en Donna samen, namen we onze toevlucht tot de gezamenlijke cd-collectie. Eén iemand bleek een schijfje samengesteld te hebben met Vlaamse klassiekers. Toen we deze vaststelling deden, leek ons dat nog erger dan kwekkende radiopresentatoren. Het vooruitzicht de Grand Canyon in zicht te krijgen met Willy Sommers of Yasemine op de achtergrond, deden ons wanhopen. Tot wij tot onze grote vreugde vaststelden dat zich ook één stukje nostalgische poëzie op deze cd had genesteld: Zeil je voor het eerst? van Bart Kaëll. Vreugdekreten alom. Filip Kowlier en Louis Neefs sloegen we maar meteen over en even later zaten we met zijn allen uw grootste hit mee te zingen. Een bepalend moment voor onze reis.

Met kunst moet je voorzichtig zijn en in noodsituaties (we hadden maar 30 cd’s voor drie weken) moet je waar genot uitstellen. Dus besloten we dit juweeltje uit het Vlaamse cultuurpatrimonium slechts één keer per week te draaien.  Los Angeles, San Franciso, Las Vegas, … het deed ons allemaal niets meer. Het vooruitzicht binnen afzienbare tijd opnieuw te mogen genieten van het grootse Zeil  je voor het eerst, liet alles om ons heen in het niets vallen.

Begrijpelijk ook. Geen enkel ander Vlaams nummer – of het zou Liliane Saint-Pierre’s weergaloze Soldiers of Love moeten zijn – weet zo opzwepend, poëtisch en vertederend tegelijk te zijn. Vanaf de eerste seconde, die golven en meeuwen die ons in de stemming moeten brengen. De met zachte stem gebrachte eerste strofe (‘ze zeiden, hou je van zeilen) (btw, dat moet eigenlijk zijn: ‘ze vroegen, hou je van zeilen’ maar laat ons dat artistieke vrijheid noemen). Dan dat overgangetje naar het refrein, een olijk trapje naar een onweerstaanbare meezinger. Nog niet te lang, want daar is de tweede strofe al (‘we zeilden weg van de steiger’) en dan weer dat stormachtige refrein. Nog een strofe en dan…  die finale waar we zo naar uitkeken: een eindeloze herhaling van dat refrein, met een zachte echo (‘van wind en van water, van water en wind’), steeds stiller als een zee die na een storm tot rust komt. Nog even een tweede climax – een waanzinnige gitaarsolo – en dan het ultieme refrein. Nog een zeemeeuw die afscheid neemt en … die magische vier minuten zijn weer om.

Beste meneer Kaëll – of mag ik nu al dit lof gerust Bart noemen? – u bent een waar artiest. Dit nummer – dat zelfs uw nog grotere hit De Marie-Louise overtreft qua intensiteit – wordt door u met zo’n elegantie en inlevingsvermogen gebracht dat het niemand onberoerd kan laten. Sinds mijn thuiskomst heb ik deze parel van de Vlaamse muziek dan ook al grijsgedraaid. Af en toe een traan wegpinkend, kwam ik tot de vaststelling dat u wellicht een groot miskend artiest bent.  In 1983 heeft men u al beroofd van een songfestivaldeelname (ook al met een hartverscheurend mooi nummer). Vandaag moet u bij Jos Van Oosterwijck om een deelname aan Tien om te Zien smeken. Goedkope snollen als Laura Lynn en Natalia gaan met uw applaus lopen. Vlaanderen zorgt niet goed voor zijn talenten. Ik hoop dan ook dat een brief als deze u een hart onder de riem mag zijn en u misschien zelfs mag inspireren tot nog zo’n groots en onvergetelijk nummer, zodat uw oeuvre steeds grotere proporties aanneemt en men op den duur niet meer om u heen kan.

Met de grootste, aan aanbidding grenzende, achting,

Sven De Schutter

Advertenties

Acties

Informatie

8 responses

11 08 2007
Einar

Geweldig.
Ik ben er vrij gerust in, maar ik hoop van hanser harte dat dit geen ernst is.

11 08 2007
Mona

Dankewel
Bart Kaëll
wat een talent
wat een vent
keizer van het lichte lied
zo’n lot verdient hij niet!

11 08 2007
Dokter Hoeybergs

Hela Bart ge moet uw lobotomie nog komen betalen!

11 08 2007
stien

fantastisch stukje, je wordt er alsmaar beter op; sven

12 08 2007
Daan

!! La Mamadora !!??

13 08 2007
blanche

Je kan het dus echt , een stukje schrijven dat je van A tot Z met de glimlach leest. En je bewijst waar je de draak mee steekt : dat soort gasten zorgt voor amusement en ontspanning.
Het doet me denken aan de busreis die we in de prehistorie met de school maakten naar Rome en griekenland . Cultuur , architectuur , mythologie en filosofie stonden op het programma. Maar op de bus…..daar scandeerden wij : “wij willen Will!!!!! ” en schreeuwden in koor : “heut kaaaan nieieieit zijijijijn….”en zo. Het was een mooie reis en Will blijft voor mij altijd verbonden met jeugd en plezier.
En mijn volwassen kinderen nu tijdens lange autoreizen ? Ja hoor : “zeil je voor het eerst…..”
Ik heb genoten van je schrijfkunst.

13 08 2007
Da Dame

Zeil je voor het eerst is bij ons de zatte caféschijf om 6 uur ’s morgens als er 10 man aan de toog hangt, dé plaat bij uitstek op dat uur!

14 08 2007
Katrijn

Sven, freak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: