Leren en bijscholen

22 08 2007

1 september nadert en na het opfrissen van de klas (lekker vrolijke kleurtjes!) mag nu ook het hoofd opgefrist worden. Ik ga me enkele daagjes bijscholen om als een volleerd Freinetleerkracht terug te komen.

Wist u trouwens dat de mens volgens psychiater en auteur William Glasser 90 % van wat we zelf aan anderen uitleggen, echt in zich opneemt (leert dus?). Dat geldt ook voor 80 % van wat we doen, 70 % van wat we met anderen bespreken, 50 % van wat we zien en horen, 30 % van wat we enkel zien, 20 % van wat we enkel horen en slechts  10 % van wat we lezen! Een leerkracht is dus eigenlijk best niet teveel aan het woord, zo blijkt alvast.

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

23 08 2007
blanche

Problematische conclusie die je trekt , want als de leraar niet aan het woord is , m.a.w. het niet uitlegt , is de kans groot dat hij het vergeet en als de leraar het vergeten is , wie gaat het dan uitleggen ?
De leerlingen dus, want zo onthouden ze het beter . Maar dan worden zij slimmer dan de leraar en wat doen ze dan nog in de klas ?
Zever , gezever maar je zou voor minder om hier niet te verzuipen blu blu blu

24 08 2007
Sven

Zever? Ja misschien een beetje, en toch: in Brussel vindt men in de ‘betere’ scholen geen leerkrachten meer voor de derde graad van de lagere school omdat het niveau te hoog wordt en deze kinderen teveel weten ivm de leerkracht!

Daarnaast: op een CLB werd onlangs verkondigd dat meisjes die beroeps volgen later nog goeie kleuterleidsters kunnen worden. Dit is enerzijds natuurlijk alarmerend omdat deze meisjes hoe je het ook draait of keert, een te kleine basis algemene kennis hebben. Daarnaast ontwrichten zij de beroepenmarkt, want ze gaan dan net een beroep uitoefenen dat niet in het verlengde ligt van hun middelbare opleiding.
En kijk, zo krijg ik straks nog begrip voor de opmerkingen van Mieke Van Hecke!

28 08 2007
Kaat

Ik vind het vooral alarmerend dat er nu ook weer aparte Islamscholen opgericht worden; hoe kan er nu ooit sprake zijn van een deftige integratie? Het is en blijft een utopie en vooral triestig…

28 08 2007
gerda

Jamaar neen hé, nu ook niet met dit onderwerp gaan lopen…

(zie http://gerdernissen.wordpress.com/2007/08/28/nog-11563200-seconden-te-gaan/)

(grapje hoor, maat ’t wil net lukken…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: