Zorro in Zwalm

27 08 2007

De aanwezigheid van Boris’ kunstcollectief HAP volstond om onze familie op een zondagnamiddag de fiets op te krijgen om de Zwalmstreek te verkennen, waar in het kader van de tentoonstelling Kunst & Zwalm een aantal werken te bekijken waren in het Zwalmse landschap. Het werd een dag die op zijn minst bewogen te noemen valt en eens te meer een bewijs dat een samenzijn van al die eigenwijze en dramatisch onderlegde mensen steevast tot chaos leidt.

dscn4669.jpg

Bij het vertrek in Haaltert werden eerst de gepensioneerden verdeeld. Willy in wagen 1, Marie-Louise in wagen 2. Weinig kans op snelwegvrees voor Ria, want Zwalm bereik je het makkelijkst via binnenwegen. Een dutje voor de als vanouds onuitgeslapen Thomas. Nel in sportieve outfit en voorzien van energiedrankjes om de fietstocht aan te kunnen.

Zes fietsers dus, gevolgd door een wagen met de lichtjes immobiele Gerda als chauffeur en de senioren als passagiers. Al na één halte ontstond er discussie over de te volgen weg. In een vlaag van zinsverbijstering had de organisatie immers beslist géén bewegwijzering aan te brengen, met als doel hier het dwaze idee van een dolgedraaide artiest mee te ondersteunen. Als je dan een plannetje met fouten op in handen gedrukt krijgt, kan dat alleen maar mislopen. Toevallige voorbijgangers troffen dus een groepje fietsers aan die samengetroept stonden aan een autoraampje waarachter een behoorlijk luidruchtige bejaarde zijn mening gaf over de te volgen route.

Er werd een consensus bereikt (lees: iemands mening genegeerd), maar na nog een stop of twee werd eens te meer de verkeerde richting uitgegaan. Mea culpa. Schoolmeesters die de leiding in handen willen nemen, nooit een goed idee blijkbaar. Nel en Ria, verrast door de ‘bergen’, dienden intussen al hun leeftijd en bijhorende rammelende conditie, te erkennen. Het zag er niet naar uit dat zijaan dit tempo onze eindbestemming zouden halen. Peter en Thomas waren toen al uit het zicht verdwenen. De gsm liet zich dan ook onophoudelijk horen. Waar zijn jullie en waar zijn wij? Een verdeelde familie, letterlijk. Boris had er intussen flink de smoor in. Met deze familie kon je nu nooit eens iets normaal doen. Terwijl ik net dacht dat er al normale mensen genoeg waren.

Uiteindelijk, twee uur later – Nel en Ria hadden de fietsen al teruggebracht en Marie-Louise kloeg vanop de achterbank van de auto over het gebrek aan plezier – stonden we dan toch klaar om getuige te zijn van het schouwspel dat HAP dit keer had bedacht. Johan was aangekomen en maakte aldus samen met ons deel uit van het kunstwerk. Immers, het wachten en dus tengevolge ook de kijker zelf, maakten deel uit van de performance. Er ontstaat immers een harmonieus collectief van mensen die met zijn allen naar de horizon staan te staren en daar zit al een deel van de kracht van dit werk.

Om 6 uur precies (voor de geïnteresseerden: ieder uur tussen 2 en 6 in het weekend) verscheen Zorro aan de horizon. Met zijn paard stoof hij door de velden, zijn mantel wapperend in de wind, met zijn uitrusting een schitterend herkenbaar profiel vormend tegen de wolkenpracht die als achtergrond diende. Een steigering die het romantische beeld nog eens benadrukte en toen stoof hij weer weg. Amper vijf minuten lang maar we stonden er allemaal betoverd bij. In de ban van de speelse avontuurlijkheid waarmee HAP ons dit keer weer liet nadenken over betekenissen en beelden of over paarden en Zorro’s.

dscn4672.jpg

Of over aardappelen. De performance kreeg immers een vervolg. De door Zorro bereden strook aardappelveld, was immers ontdaan van zijn begroeing, zodat wie dat wou ook nog een zak echte Zorro-potatoes kon kopen en op die manier de kunstenaars nog steunde ook. Onze dag eindigde dus in schoonheid, daar waren we het deze keer nu wel over eens. Het obligate familiediner, inclusief zeegebakjes, sloot deze lichtjes hysterische dag af.

dscn4654.jpg

zorro22.jpg

Advertenties

Acties

Informatie

10 responses

27 08 2007
nel

Ja hoor, eind goed al goed! En wie niet beroerd of ontroerd werd door Zorro, die is nooit kind geweest!

28 08 2007
Kaat

Lijkt wel een bordkartonnen silhouette, ik denk dat ik volgend weekend ook maar eens afzak naar de Zwalmstreek, best de moeite denk ik…

28 08 2007
gerda

Sven, ken je het gezegde: “je vrienden kies je, je familie heb je”. Er is geen ontkomen aan…

Weer eens een kleurrijke weergave van een fijne familieuitstap! Heerlijk…

En “Zorro Rides”, niets meer aan toe te voegen dan: “Prociat Boris, Piet en Wim, jullie worden steeds beter!”

29 08 2007
youri

In de cultuurbijlage van De Standaard geen woord over “Zorro”!?

De recensent heeft het werk niet gevonden door gebrek aan bewegwijzering, wat hij zo leuk vindt?!

30 08 2007
timmeken

Win een Zorro-pakket! Naar het schijnt zou er deze editie een heuse Zorro te paard verschijnen aan de Zwalmse horizon. De zwarte ruiter zal zijn zwart paard laten steigeren (zoals het een echte Zorro betaamt) en meteen weer in het niets verdwijnen. Wie Zorro in Zwalm weet vast te leggen op foto terwijl hij steigert (hij rijdt enkel uit tijdens het weekend), krijgt van vzw Boem en VAriant een Zorro-pakket bestaande uit een Kunst&Zwalm catalogus, een gratis ticket voor de editie van 2009 en een Zorro-verrassing. Onbewerkte foto’s voor 30 september versturen naar variant@vlaamse-ardennen.be.

(bron: catalogus “KUNST&ZWALM”

31 08 2007
SveN

Goeie tip ware het niet dat de laatste (goed geslaagde) foto door HAP zelf genomen is en dus niet kan meedingen naar die prijs.
Ik weet trouwens niet of ze me op de editie van 2009 nog zullen zien als ze niet voor betere bewegwijzering zorgen!

10 09 2007
Kaat

Wel, ik ben gaan kijken en bedankt voor de tip. Het was een goede tentoonstelling in het algemeen en het verschijnen van Zorro aan de horizon was een prachtige afsluiter. Ik was verbaasd over het volk dat er stond, ik schat zeker 70 man (kinderen en vrouwen incluis). Fietsen en auto’s, wandelaars. Het zorgde voor een geweldige sfeer. Samenhorigheid en gejoel. Prachtig!! Mijn felicitaties voor de kunstenaars, maar weet jij soms of die een website hebben want ik heb alles al afgezocht, maar niks te vinden….

10 09 2007
Sven

Wel Kaat, Hap heeft tot hun eigen scha en schande géén website!
Er is wel deze link, maar die gaat over één specifiek project en is al een tijd niet meer up-to-date. Ik zal mijn broer eens het belang daarvan laten inzien op mijn meest betweterige toon.

21 04 2008
VALLEKEN

En dan te weten dat dit de molen is van de overburen van mijn schoonouders en dat ge dus op nog geen vijfhonderd meter van mijne schoonthuis zijt gepasseerd en op geen 4.8 km van bij ons … En wat vond je van mijn dagelijkse habitat en het land waar mijn dag dagelijkse patatje s op gegroeid zijn?

22 04 2008
nel

’t Waren lekkere patatjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: