Ahmedden en Mariëtten

21 10 2007

Er is al gedebatteerd over hun Nederlands, hun hoofddoeken, hun moskee, hun arbeidssituatie, hun offerfeest, hun ramadan, … Het moment is dan ook gekomen om het eens over het lot van de senior-moslims in ons land te hebben. In Antwerpen is namelijk een discussie losgebroken over het al dan niet oprichten van aparte bejaardentehuizen voor moslims. In Gent is het kerkhof dan weer aanleiding tot politiek gekibbel. Moeten moslims een aparte begraafplaats krijgen?

Ik zie de krantenkop al voor me, binnen afzienbare tijd: “Familie weigert opa te begraven naast allochtoon“. Zou bepaalde partijen mooi uitkomen, zo’n relletje. En ze zouden nog een heel sterk argument hebben ook. De islamieten willen namelijk zelf ook een aparte begraafplaats. Het Gentse Groen!-gemeenteraadslid Meryem Kaçar is zelf moslim en wil volgens de islamitische voorschriften begraven worden. Dat gaat makkelijker als er een apart perceel is voor moslims.

oudjes.jpgMet andere woorden: racisten en moslims zijn het voor het eerst blijkbaar zowat eens met elkaar. Of beter gezegd: het komt racistische partijen wel goed uit dat de moslims er voor een keer ook niet willen bijhoren. Discussie gesloten zou je zeggen. Vandaar ook dat er in Vlaanderen al al 14(!) gemeenten zijn waar aparte begraafplaatsen voor moslims zijn en we daar eigenlijk nog nooit iets over gehoord hebben.

Het is niet eenvoudig om zomaar een mening te poneren over deze situatie. Ik begrijp alle argumenten wel, maar ergens vind ik het abnormaal dat moslims en ‘anderen’ (want de overigen zijn niet allemaal katholiek) apart begraven worden en iedereen dat goed vindt, terwijl we eigenlijk op alle andere gebied moeite doen om mensen met een ander geloof erbij te laten horen. Of klinkt dat net verzuurd en conservatief?

Wat dus nodig is om van deze schijnbaar inconsequente situatie een topic te maken is ofwel een heel domme Vlaams Belanger die stelt dat moslims er al heel hun leven willen bijhoren en dat ze nu dus niet moeten zeuren om apart begraven te worden; of een rebelse moslim die in één van die 14 gemeenten weigert een familielid op de aparte begraafplaats te laten begraven maar zijn nonkel Ahmed gewoon naast Jules of Mariëtte wil laten rusten. Maar geen van beide zie ik niet meteen voor me (Domme Vlaams Belangers genoeg nochtans).

Samenleven is niet gemakkelijk, maar dat is het evenmin zonder moslims. Maar misschien heeft de discussie rond integratie eindelijk de laatste fase bereikt nu we op een dood punt aanbeland zijn?

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

21 10 2007
gerda

Een tweetal weken geleden maakte ik me een zelfde bedenking toen er een jobbeurs voor Polen georganiseerd werd. Bij aanwervingen mag je toch niet discrimineren?
Het blijft hoe dan ook een lastige discussie waaraan weinig politici zich willen mengen, terwijl het toch hoognodig is.

1 11 2007
cynicus

Beste Sven,

ik respecteer u mening omtrent de integratiekwestie,
doch heb ik enkele bemerkingen (mocht het u enigzins interesseren, ik hoop het althans!)

Eerst en vooral vind ik het nogal hypocriet om elke ‘Vlaams Belanger’ te bestempelen als zijnde ‘dom’, want ja wat houdt een uitgehold begrip als ‘dom’ uiteindelijk in?
Indien je daarmee verwijst naar een ‘mentale achterstand’ zou ik u daarin toch durven tegenspreken hoor!
Als ik het correct interpreteer beweer jij dus dat zo’n 1 miljoen Vlamingen uit alle lagen van onze maatschappij naïef, achterlijk of sociaal gehandicapt zijn ?!?
Ik heb daar mijn twijfels over. Sterker nog, ik ben er steevast van overtuigd dat het niet zo is!
Politici als Vanslambrouck, Dillen of Annemans mogen dan wel radikaal en rechts zijn, ze zijn allen ook erudiet en belezen, wat mijns insziens bezwaarlijk kan gezegd worden over socialisten als Elio Di Rupo of !

En nee dit is absoluut (!) geen betoog voor het Vlaams Belang en zijn aanhang, noch voor radikaal-rechts. Dit is een betoog voor democratie!
Indien ik volgens u binnen u zo geprezen ‘paarse’ kastenstelsel tot de onderlaag behoor dan deel ik u gaarne mee dat ik daar nog verdomd fier op ben ook!

Overigens deel ik u wel mening omtrent de begraafplaatsen. Wat mij betreft is de strijd voor democratische waarden en normen geen verzuring. En de scheiding tussen kerk en staat is absoluut één van de grondbeginselen van de democratie. Het zou nogal ridicuul zijn de geleverde strijd (waarin het nationalisme naast liberalisme overigens een belangrijke rol in gespeeld heeft) tegen de macht van de Katholieke kerk teniet te doen aan Islamitisch ‘fundamentalisme’. (en daarmee bedoel ik het fundamentalisme, de agressieve djihad en de vrouwenonderdrukking, niet de oorspronkelijke leer)
Wist je trouwens dat om de 4 à 5 jaar een nieuwe imam uit Saoedie-Arabië overvliegt naar de Aalsterse Moskee om vast te blijven houden aan de harde leer? Dat stemt toch tot nadenken.
Als we scheiding tussen kerk en staat belangrijk achten moeten wij daarin ook consequent zijn.
Heel wat democratische waarden stuiten in de moslimwereld nog steeds op veel verzet: homofilie en vrije meningstuiting bijvoorbeeld! Denk hierbij maar aan de Deense cartoons en de moord op Theo Van Gogh !

Maar laat ik nog enkele kleine voorbeeldjens geven uit een rapport over de Islam in Franse scholen (waar de hoofddoek overigens verboden is):
* het niet willen leren van geschiedenis met Joods-Christelijke inslag
* weigering om Engels te leren (té amerikaans zeker)
* weigering om aan gemengde zwem-en sportlessen deel te nemen
* weigering om boeken te lezen over de verlichting
* afwezigheid op Islamitische feestdagen
* enz…

Ik herhaal, de strijd voor democratie is geen strijd tegen de mensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar tegen de onderdrukkende en ronduit fascistische politiek van Mekka!

Met veel genoegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: