Verfraaide titels

8 01 2008

(Oorspronkelijke titel: Naakte V******** De C*** en L*** an de K***** geboeid en ingesmeerd met slagroom aangetroffen in villa van Tom Boonen)

Het is niet de eerste keer dat ik vaststel dat De Standaard op zijn website sensationele titels hanteert om de lezer toch maar aan te zetten tot het klikken op het betreffende artikel. Ook vandaag was dat het geval, met de mysterieuze titel: ‘Echte vrienden David Beckham mogen Victoria naakt zien’.

beckham.jpgU en ik zijn niét geïnteresseerd in de doorgaans volstrekt belachelijke belevenissen van nitwits als Britney, Posh Spice of Paris. We zijn dus niet meteen geneigd dit artikel aan te klikken. Toch is er iets fascinerends aan deze titel. Geef toe, stelt u zich bij het lezen van deze kop niet meteen de situatie voor waarbij David Beckham een stuk of wat van zijn beste vrienden (waaronder naar het schijnt Tom Cruise) uitnodigt om naar zijn geperfectioneerde takkewijf te komen kijken dat afwachtend en zonder ook maar één kledingstuk op de sofa mooi ligt te wezen? Een levende tentoonstelling als het ware. Cruise en de andere vrienden, wat afgeborstelde voetballers wellicht, gaan vervolgens bewonderend toekijken, in de ene hand een pint, de andere hand in de broekzak. Na een minuut of wat koekeloeren en bewondering uiten, taant de bewondering, de mannen beginnen wat in het rond te kijken, informeren naar de prijs van de geluidsinstallatie, slurpen nog eens van hun biertje, boren een niets ter zake doend gespreksonderwerp aan en na een poosje staan ze in een kringetje te ginnegappen terwijl Posh eens te meer tot het beseft komt dat je echt wel meer moet doen dan uit de kleren gaan om in de belangstelling te blijven staan.

Dat zou al een bijzonder gek verhaal zijn dat misschien geen ruimte in de krant hoeft in te nemen, maar op het onbegrensde internet gerust ter vertier mag dienen. Helaas zet de titel ons flink op het verkeerde been, want wie het artikel dan echt leest, komt tot deze vaststelling: ‘David Beckham vertrouwt zijn drie beste vrienden blindelings. De voetbalster maakt zich geen zorgen als zijn sportmaatje Gary Neville alleen is bij zijn aantrekkelijke echtgenote Victoria. Zelfs als de Spice Girl daarbij naakt zou zijn, is Beckham nog gerust. ‘Ik zou mijn naakte vrouw toevertrouwen aan mijn drie beste vrienden’, verklaarde de middenvelder.

Ja zeg, dat was nu niet precies wat we ons bij die titel hadden voorgesteld. Erger nog, het is zo’n volstrekt onbetekend, onbenullig en zelfs inhoudloos bericht, dat we bijna zouden gaan begrijpen waarom een niet te benijden internetredacteur die misschien wel per hit betaald wordt, zulke vergezochte titels gaat fabriceren! Bijna, zeg ik wel, want ik kan er eigenlijk niet goed bij dat een kwaliteitskrant enerzijds uitpakt met zulk non-nieuws en dat dan nog eens gaat verfraaien in de hoop op meer lezers. Erg zwak. Ik zou me nooit verlagen tot dit soort misleidingen.


Acties

Informatie

12 responses

8 01 2008
Serge van Ginderachter

Waar moet ik nu klikken voor Lien?

9 01 2008
Aïda

We zullen eens zien tot wat het laatste leidt ivm het aanklikken van titels :-)

Ik las ergens op een blog de bemerking dat Het Laatste Nieuws sensationele titels gebruikt op hun website, en ik heb daar toen geantwoord dat De Standaard er ook wel een handje van weg van heeft. Maar dat het nu eenmaal beter staat een Standaard in de winkel te kopen dan HLN, en terwijl lekker naar al die belachelijke berichten surfen. ’t Is ergelijk.

Betaald per hits, zo had ik het nog niet bekeken… ipv betaald per letter.

9 01 2008
guy

tieteeeeeeuuuuuhhhh. truken van de foor, dat zijn het! :)

9 01 2008
M-go

Er is leesvoer in overvloed dus ’t komt erop aan dat men d.m.v. visuele lokmiddelen (foto, titel,…) de nieuwsgierigheid van de potentiele lezer opwekt. Of de foto en/of titel iets te maken heeft met de inhoud van het schrijfsel zelf, dat maakt helemaal niet uit.
Ze doen het allemaal (behalve De Tijd), en het werkt wel degelijk.
Zoals guy zegt: ’t zijn truken van de foor.

9 01 2008
Gert

Die beschrijving van die mannen met dat blikje… ik zie het zo voor me, grappig beschreven.

9 01 2008
Pierre du coin

mijn fantasie was al op hol aan het slaan toen ik me plots realiseerde dat Boonen op een appartement in Monaco woonde en niet in een villa. Daardoor heb ik niet verder geklikt op jouw titel… Maar nu ben ik wel razend benieuwd wat er zou gebeuren mocht ik toch op die titel klikken. Damned you Svendeschutter!

9 01 2008
vandepotgerukte

Als het maar klikt tussen titel en artikel.

Was getekend

9 01 2008
tomlievens

Goedenamiddag,

Ach, op zijn minst zijn de titels dan nog leuk om te lezen, want wees nu eerlijk: Leest iemand die artikels?

Vriendelijke groet van de Spaanders voor de Vlaanders

9 01 2008
Menck

“Ik zou me nooit verlagen tot dit soort misleidingen,” concludeert hij dan (allicht met een geheel uitgestreken gezicht, haha).

9 01 2008
Madame Commentatore

Het helpt niet, geen top vijf voor deze titel, zelfs geen top100…

Pimp your skirt, lijkt dat iets?

10 01 2008
Sven

Vreemd genoeg kregen mijn bezoekcijfers wél een gigantische boost zonder dat het artikel in de top 100 belandde… zeer bizar….

10 01 2008
blanche

Als ik een blog had gehad, had ik hierover ook iets geschreven. Ik volg binnen en buitenlandse kranten via krantenkoppen.be. Rechts vind je de meest geklikte koppen. Naïf zijnde denk je aanvankelijk: “ahah, meest gelezen is meest interessant” en help je de meest geklikte score nog wat omhoog. Heel vaak kom je dan bij iets uit dat je helemaal niet wou lezen. Omdat je niet kan blijven klikken en dan pfff zeggen, klik ik nooit meer op een kop waarvan ik aan de vlag niet kan zien wat de lading is.
In elk geval bedankt om hier uit de doeken te doen wat er achter die kop zat want hier kon ik het in alle gemoedsrust lezen zonder mezelf inconsequent belachelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: