Jelle Cleymans gebuisd

6 02 2008

Tegenwoordig verschijnen mijn leerlingen en oud-leerlingen en masse in de media. Monica zit in de jury van het jeugdfilmfestival en kwam aldus op Ketnet. Gustave werd geïnterviewd voor Klara (zaterdagvoormiddag te beluisteren). Sofia Ferri, al een tijdje geen leerling meer van me, speelt mee in Aanrijding in Moscou. En deze week mochten oud-leerlingen Wouter en Ignace hun klas vertegenwoordigen in het Ketnetprogramma Gebuisd.

Toeval wellicht, al kan er ook een theorie ontwikkeld worden over de drempelverlaging, de mondigheid, de alomtegenwoordigheid van de media enz. Maar dat laat ik aan specialisten over. Ik heb twintig minuten naar een quiz met Jelle Cleymans moeten kijken en daar kan ik wel iets over kwijt. Ignace en Wouter hebben dat goed gedaan, maar het programma Gebuisd was eigenlijk allesbehalve geslaagd.

gebuisd.jpgIk heb Jelle Cleymans altijd goed weten te negeren. De laatste tijd komt hij echter zo vaak in de pers dat ik haast zou gaan denken dat hij toch iets kan. Maar het is zeker en vast niet presenteren.
In Gebuisd leek hij wel een stagiair die voor het eerst voor de klas staat. Hij slaagde er eerst en vooral niet in echt met de kandidaten te communiceren. Hij stelde nietszeggende vragen, waarop de kinderen enkel ja of nee konden antwoorden en er dus regelmatig stiltes vielen. Die hij niet wist op te vullen. Cleymans leek ook niet echt degelijk voorbereid te zijn. Hij leek de namen van de kandidaten niet te kennen, wist niet waar ze vandaan kwamen (de ene school kwam uit Gent, de andere uit Nazareth, leek me toch dicht genoeg bij elkaar om daar even naar te verwijzen) en aan de leerkrachten wist hij ook niets te vragen. Kortom: ik zag een stuntelige en stroeve presentator die noch vaart noch enthousiasme in het programma wist te brengen.

Maar ook de rest van deze wetenschapsquiz is van laag niveau. De vragen zijn niet leuk en het tempo ligt ontzettend laag. Zo waren er amper 5 vragen in de hele quiz, want na elke vraag volgt een weinig aanschouwelijke uitleg waar je als leerkracht gegarandeerd je leerlingen mee in slaap zou krijgen. Men tracht dat te compenseren door het publiek een tiental keer heel hard te laten brullen en juichen. En dan het productionele aspect: de volgorde van de antwoorden in een meerkeuzevraag veranderde toen de vraag herhaald werd, een foto kwam net te laat in beeld toen er naar verwezen werd, het waar-of-niet-waar-spel wordt gehinderd door een onoverdachte antwoordformule, (‘Dieren kunnen niet dromen’ – ‘Niet waar!’ – ‘Niet correct!’… tja, wie kan nog volgen?). Details jaja,  en niet alles kan perfect gaan, maar dit noem ik toch geknoei. Vergeeflijk bij een scouts-optreden of een jeugdhuisquiz, maar niet op tv.

Uiteindelijk heeft dit programma net als zijn presentator geen ruggengraat. Het is te braaf en nietszeggend. Zo luchtig dat het oplost. Zo krijgen de leerkrachten van de verliezende ploeg een dosis slijm over hen gekieperd. Een miezerige stroompje gekleurd water bedoelen ze eigenlijk. Niets aan Gebuisd straalt creativiteit of vindingrijkheid uit. Zelfs dertig jaar geleden zou dit saaie tv zijn.

De gemiddelde leeftijd van de redactieleden van dit programma is waarschijnlijk 22 of zo. Een generatie die opgegroeid is met Studio 100, niet met Ome Willem, Meneer Kaktus of Buiten de Zone. Dat is er aan te zien. Je zou zelfs Schuif Af nog gaan missen.


Acties

Informatie

26 responses

7 02 2008
Aïda

Ik ben gisteren ook nog eens getuige geweest van een onthullend stukje TV: De Laatste Show.

De eerste keer dit seizoen en het was ronduit ergelijk: een zéér brave Marc Didden, een Phaedra die zonder enige tegenwerpingen reclame kon maken voor haar programma (kassa kassa), een saai en zeer langdradig stuk over plassen (al sinds mijn schooltijd zijn de toiletten vies, dat is niets nieuws, beter had het er over gegaan waarom dat een oud zeer is) en een mooie actrice die samen met Paedra toevallig “ge-captured” werd in een prachtige simultane “ik sla mijn haar sexy achterover en schud het weer los” beweging. (Het enige mooie moment/beeld uit de hele show, zeer veelzeggend…)

7 02 2008
SveN

Maar ook: Man Bijt Hond brengt ode aan carnaval Aalst: één minuut carnavalspoëzie, formidabel.

7 02 2008
pironik

rik-torfsalarm! :)

23 en wel opgegroeid met meneer kaktus en buiten de zone. studio 100 is van na mijn tijd en ome willem goddank (!) van voor mijn tijd.

en cleymans zou van niemands tijd mogen zijn, dat is duidelijk. al kan ik me voorstellen dat kinderen dat met net iets andere ogen zien.

7 02 2008
M-go

Holalala, mag ik even een kleine nuance leggen?
Het programma “Gebuisd” is een programma voor en met kinderen.
Het gaat bij kinderen niet om het concept, de presentator, de conversaties of wat dan ook in dat programma.
Kinderen zijn content met zo’n simpel en luchtig spelletje, als het maar beweegt, als het maar kleurrijk is, als er maar kleurstofblubberwater op de kop van de juf of meester gekieperd wordt. Meer moet dat voor kinderen niet zijn.
Het is al een gigantisch leuke belevenis op zich om eens mee te mogen draaien in een professionele opnamestudio. Ze mogen er gieren en brullen en zich te pletter amuseren.
Over hun ervaringen aldaar wordt achteraf gegarandeerd nog weken nagepraat in de klas en op de speelplaats.

Ach, dat programma is niet voor grote mensen, waarom zouden wij daar kritisch moeten over doen?
Wij, volwassenen, hoeven Jelle Cleymans geen toffe peer te vinden of zijn TV-werk te loven of af te breken want wij zijn niet zijn doelgroep.
Kinderen zijn het doelpubliek. Zoals mijn smurf van 9 die toevallig graag kijkt naar Gebuisd. Als mijn zoontje zo meeleeft met dat programma, van in de zetel thuis, wat moet dat dan niet zijn voor de kinderen die daar echt in die studio zitten?
“Gebuisd” is keiplezant voor kinderen en Jelle Cleymans doet zijn ding op hun niveau. Niks mis mee, vind ik.

7 02 2008
Sven

Margo, ik ken je als een weldenkend mens dat niet snel van mening verandert, maar deze prietpraat kan ik op mijn blog niet tolereren. Besef je we goed wat je zegt? Een kleine nuance noem je dat dan. ;-)

Je stelt, samengevat, dat iets niet goed hoeft te zijn omdat het voor kinderen is. Als het maar beweegt en kleurig is. Dat kan ik niet begrijpen. Dat een volwassene troep à la Familie of Sara kan bekijken, moet hij zelf maar weten, maar kinderen hebben zelf nog geen ontwikkelde kritisch instelling en zullen dus, net zoals jij zegt, alles slikken. En misschien bedoel je niet alles, maar dan toch Gebuisd, hoewel ik denk te mogen veronderstellen dat je argumentatie kan uitgebreid worden naar andere programma’s (of wat vind jij dan wel een slecht tv-programma voor kinderen? Die verschrikkelijke Amerikaanse schiet-tekenfilms? Goed, dan zitten we daar toch al op één lijn).

Wij, volwassen, hoeven dus zeker en vast wél te loven of af te breken en de criteria te bepalen als we willen vermijden dat banaliteit, stompzinnigheid en leegte niet de dienst gaan uitmaken (zie Studio 100). Daarvoor zijn we volwassen. Wij weten toch gewoon wat beter is voor een kind? Of we zouden alleszins moeten weten wat niét goed is.

De heersende mentaliteit (en zeker niet alleen wat kinderprogramma’s betreft) is dat we alles maar moeten accepteren, alle K3’s en Plops enz. We smoren dus elk potentieel in de kiem dat de kinderen van nu later kritische en vooral creatieve volwassenen worden. Want dat is wat een goed kinderprogramma moet doen (net als een goed kinderboek, een goed kinderliedje, een goed kindertoneelstuk, enz.): uitdagen, tot nadenken aanzetten, impulsen geven, de fantasie stimuleren. Maar in de plaats daarvan kweken we klootjesvolk zonder ruggengraat of mening. Wat zou 10 jaar Samson kijken met een mens doen, stel ik dramatisch overdreven.

En natuurlijk vinden kinderen dit goed. Ze worden niet voor de keuze gesteld. Geef ze een leuk, vindingrijk, slim, fantasierijk, levendig tv-programma (Kulderzipken, de Grote Boze Wolf Show, Kika en Bob, Buiten de zone, Dag Sinterklaas, Groot Licht, W817) en ze zullen ook enthousiast zijn. Maar voor tv-makers kost dat te veel moeite. Waarom tijd en geld investeren of een goed idee ontwikkelen als het eigenlijk niet hoeft? En jammer genoeg trappen zelfs de volwassenen daar in. En ik zeg niet dat Gebuisd op zijn eentje een dergelijke ontwikkeling in gang zal zetten, maar ik denk dat we de discussie eigenlijk al uitgebreid hebben. En het begint altijd ergens. (hoewel het hier al lang bezig is).

Bovendien vind ik het bijna beledigend dat iemand durft zeggen: ‘het is maar voor kinderen?’. Wat als ik zeg: de Flair, een inhoudloos boekje maar dat geeft niet want het is maar voor vrouwen.

Daarnaast ken ik wel wat kinderen die dit gelukkig géén goed programma vinden. Ik heb in mijn klas (11-12-jarigen weliswaar) eens een debat georganiseerd en daar kwam een oefening bij te pas om je mening te leren formuleren. Dat deden we aan de hand van 2 kinderseries, W817 en Spring. De meeste kinderen keken naar beiden, maar niemand daarvan vond Spring echt goed. Ik kon niet anders dan ze gelijk geven. In het zoeken naar argumenten heb ik mijn best gedaan hun mening niet te beïnvloeden, maar ik heb wel veel kritische vragen gesteld over beide programma’s. Toen zag je sommige kinderen daar ter plekke tot het besef komen dat Spring (in essentie een soap voor kinderen, en dan nog een hele domme, weinig geïnspireerde en slecht geacteerde soap) echt niet zo formidabel was. Achteraf had ik wat wroeging. Wie ben ik om deze kinderen zo met de neus op de feiten te drukken en hen te laten inzien dat een programma niet goed is? Had ik hen niet gemanipuleerd? Maar nee, ik heb hun mening niet beïnvloed, wel hun smaak en hun kritische ingesteldheid. En daar kunnen ze alleen maar beter van worden. Jammer genoeg zitten sommige kinderen zelfs op die leeftijd al vast in een bepaalde smaak en nievau (het soort kinderen dat ook meekijkt naar Thuis) en besef je dat het eigenlijk al wat te laat is. Aja, logisch, ze zijn opgegroeid met de idiotie van Samson en de nonsens van Spring. En ik zeg niet dat we dat moeten gaan verbieden, maar we moeten ze ook andere dingen aanreiken. Andere kindermuziek dan K3, andere boeken dat Tiny, andere strips dan FC De Kampioenen. En Gebuisd hoeft voor mij dus ook niet verboden te worden, maar met evenveel geld en middelen maak je wél een goed tv-programma. Kijk dus nog een keer naar Gebuisd, kijk hoe Cleymans als een robot presenteert, klaar om na de opnames snel in het panel van een door- en door idiote vtm-quiz te gaan zitten of één van zijn onnozele (maar weliswaar aantrekkelijke – aja kleurig en bewegend) liedjes te gaan brengen, kijk hoe stroef die quiz verloopt, hoe saai hij eigenlijk is.

Tot slot (maar ik kan nog uren doorgaan), deze vergelijking: geef je zoon elke dag de keuze uit frietjes, pannenkoeken, hamburgers, pizza, spaghetti, ijsjes, chips en taart. Hij zal niet klagen: het ziet er aantrekkelijk uit, er is veel variatie. (Alleen bewegen doet het niet). Maar wij weten als volwassenen niet alleen dat groenten en fruit ook nodig zijn, we weten zelfs dat enkele van die gezonde gerechten ook lekker zullen gevonden worden door dat kind. Lichamelijk zorgen we dus wel voor de gezondheid van onze kinderen, geestelijk hoeft dat niet?

7 02 2008
Aïda

Smijt geen stenen aub: ik had de reactie van Sven nog niet gelezen, dus mijn reactie hieronder is niet hierdoor beïnvloed. Ik heb ze eerst voorbereid in Word omdat ik helemaal geërgerd en kwaad was en ik wat tijd wou om mijn reactie deftig te formuleren, want we weten allemaal hoe “hard” een eerste hevige reactie kan aankomen.

M-go, zoals ik je heb leren kennen bloggewijs, lijk je me een heel open en ruimdenkend mens, met regelmatig zeer rake reacties. Deze reactie van jou verbaast me dan ook zeer. Ik hou het er bij dat ze zeer enhousiast door het plezier dat je kindjes zag hebben en vergoelijkend geschreven is en dat de nuance wat verloren gegaan is. (Ik ben al wat milder dan Sven), ’t is de leeftijd.

(Hier volgde dan een heel betoog over smaken kweken en aanleren om kritisch te zijn, maar dat komt in grote lijnen overeen met dat van Sven, dus ik bespaar het jullie.)

Ik heb vele zondagochtenden doorgebracht met mijn twee koters aan mijn zijde voor tv, dolle pret belevend aan rembo&rembo, drie dikke dames, mevrouw ten Kate en hogergenoemde programma’s bij Sven. Ik heb hen geleerd van altijd bij alles wat ze toen al deden en ooit zouden doen vragen te stellen en nooit zomaar iets klakkeloos aan te nemen of ja te zeggen zonder nadenken.
Ik weet niet of ze er bij gebaat zijn. Ik begin het meer en meer te betwijfelen. Ik heb de laatste weken een bijzonder vervelende professionele periode achter de rug waaruit ik alleen maar kan concluderen dat een aantal (met nadruk op EEN AANTAL!) jonge mensen ruggegraatloos, slijmerig, klef en kritiekloos, vals, achterbaks en sluw zijn maar ook geconcludeerd dat deze -voor mij onbegrijpelijk – uiteindelijk meer geäpprecieerd worden en “het verder brengen”. Ik heb het meegemaakt bij ouderen, maar nooit ZO geraffineerd. Ik heb met verbijstering ondergaan en me dikwijls afgevraagd waar mensen zo’n dingen, die mij vrijwel onbekend zijn, leren. Het zou niet fair zijn dit in de schoenen van de media te schuiven, maar ik denk dat ze wel een zeer grote rol spelen de afgelopen tien jaar.
De vraag dringt zich natuurlijk op: wie is het beste af?

Ik durf nog zelden met zekerheid zeggen dat ik zus of zo zou handelen indien ik.., want heb geleerd dat het altijd anders is wanneer je effectief in een bepaalde situatie verkeert. Ik heb me al dikwijls de vraag gesteld hoe ik kinderen in deze tijd zou opvoeden en hoe ik hen en mij zou kunnen staande houden tussen al de commercie en quatsch en afschuwelijk smakeloze en domme programma’s. Maar één ding durf ik met de hand op het hart bezweren: ik zag net toevallig gisteren een stukje van een Plop-show. Daar zou ik nooit ofte vanzeleven met mijn kinderen naartoe trekken, hoe hard ze ook zouden zeuren. Het argument dat ze ook moeten “slechte” dingen zien/horen om onderscheid te kunnen maken met kwaliteit vervalt hier, want daar konden ze dan wel op TV wat van proeven.

Och, zal ik maar berusten?

8 02 2008
Niklas

Sven, Gerda … sorry … Aida,

Ik ben van het principe dat kinderen zelf kunnen uitmaken wat ze leuk en wat ze niet leuk vinden. Natuurlijk is het de taak van de ouders om hen te behouden voor foute dingen maar het is toch helemaal niet de bedoeling dat we 24/7 hun handje vasthouden?! Het is net op deze manier dat je er voor zorgt dat je kinderen je tegen je gaan afzetten. Als M-go hare smurf zich nu vermaakt met dat programma na een dag van volle concentratie op de schoolbanken, wat is daar dan verkeerd mee?

Ok, mijn oordeel is het wrs iets te subjectief maar ik wou het toch kwijt.

8 02 2008
TheO

Jullie wijken af van de kwestie hoor: het gaat er niet om dat we onze kinderen hier latennaar kijken, wel dat deze dingen gemaakt worden.

Je laatste vraag, Niklas: wat is daar verkeerd aan? Tja, dat heeft Sven natuurlijk nét uitgelegd.

8 02 2008
Papa Frank

Ik denk dat als je iets maakt voor anderen, je twee dingen kan doen. Of je geeft het publiek wat het wil en kent (Gert Verhulst en toevallig is dat de beste vriend van Jelle Cleymans). Ofwel creëer je iets dat hen verwondert en stimuleert. Het ene zal echter wél iets meer geld en tijd kosten, Sven, en dat is volgens mij ook de reden dat een gedrocht als Gebuisd op de Buis komt.

In een discussie al heel lang geleden in Nachtwacht, nam Gert Verhulst het op tegen Barbara Wyckmans van HetPaleis (waar bv de schitterende voorstellingen van Dimitri Leue en Pieter Embrechts te zien waren). Hij wreef haar onder de neus dat er geen kat kwam kijken naar haar voorstellingen. Ik denk zelfs dat de titel van de discussie hetzelfde was als hier: ‘als kinderen het goed vinden, is het oké’ of zoiets. Zouden ze eens moeten heruitzenden. Of opnieuw voeren.

Maar goed, ik ben dus zelf een vader. K3 en Plop zijn in en mijn kinderen wilden dus enkele jaren geleden ook die cd’s (over de overige marketing wil ik het niet hebben: dat blijft een nee en daar moeten mijn kinderen zich bij neerleggen). Die kregen ze van hun oma en ik vond dat niet eens erg, hoewel ik het gekweel onuitstaanbaar vind. Ik heb eigenlijk geen keuze, ik kan dat niet gaan verbieden of ik kwets mijn kinderen (vooral omdat alle andere kinderen de cd wel hebben). Sven stelt ook niet dat we onze kinderen moeten verbieden naar Gebuisd te kijken. Wat Sven wel doet, en dat is ook het enige dat je kan doen, is klagen en hopen dat ergens misschien één mens bewust maakt.
Of ik vergis me: je kan wel iets anders doen. Je kunt als ouder de smaak van je kinderen sturen, zoals Aida zegt. Dus kochten wj de cd ‘kapitein winokio zag 1 beer’, een schitterende cd waarop artiesten als Buscemi, Axl Peleman, vive la fête en zelfs Jan Decleir oude kinderliedjes in een verrassend nieuw en hip jasje goten. Hij werd al snel meer gedraaid dan de K3. Wat een opluchting.

Of kinderen dus zelf kunnen bepalen wat ze leuk vinden of niet… Tja, Niklas, ik weet natuurlijk niet of je zelf kinderen hebt, maar als je er een hebt dan hoop ik dat je je eigen regel niet strikt toepast of je krijgt een verwend nest. Een kind dat zijn spruitjes niet lust? Geeft niet hoor, je mag zelf bepalen wat je leuk vindt. Een kind dat zijn huiswerk niet wil doen? Nee, kies zelf maar. Goed, tv is nog iets anders. Maar Sven haalt een mooi voorbeeld aan; die schiettekenfilms (robotten e.d. uit Japanse animatiefilms). Ik denk dat je al een erg marginale/ongeïnteresseerde/afwezige ouder moet zijn om je kind daar te laten naar kijken. En toch vindt hij het zelf ook leuk. Dan beslis jij als ouder (ofwel strak ofwel door de situatie uit te leggen) dat ze daar niet mogen naar kijken. M-go vindt dat voor Gebuisd die discussie niet hoeft, het programma is goed genoeg. Vindt zij of vindt haar smurf? Want voor de tekenfilms laat je de ouder oordelen, voor Gebuisd het kind. Nu, je zou al een dwaze ouder moeten zijn om je kind echt te verbieden naar Gebuisd te kijken, maar dat laat niet los dat je het een heel slecht programma mag vinden.

Sven legt zijn lat gewoon iets hoger dan M-go of Niklas, en de argumentatie staat er. Er is genoeg brol in onze maatschappij. Goed dat hij zijn leerlingen dat laat inzien. En die vergelijking met dat eten: daar hebben jullie gewoon niet van terug. Net als mijn kinderen af en toe frietjes of pizza eten, krijgen ze die k3-cd, maar de volgende dag staan er groenten op tafel.

8 02 2008
Niklas

Papa Frank,

Ik had het hier over TV-kijken. Natuurlijk kunnen kinderen niet alles zelf bepalen maar ik vind dat je hen toch enige vorm van vrijheid moet gunnen.
Smurf krijgt dagelijks zijn portie groenten op zijn bord en na het eten grabbelt hij ook gretig naar fruit. Maar in het weekend wordt er wel eens naar de Pizzahut of naar de frituur gereden … 1 keer in de week kan zoiets wel vind ik.

Wat betreft TV. Hij is bv ook zeer grote fan van Karrewiet, wat ik een zeer interessant programma vind. Maar daar tegenover staat ook dat hij graag naar die craptekenfilms op Cartoon Network kijkt. Dat kan dan bv niet, soms veel te geweldadig en te druk, daar wordt hij alleen maar opgefokt van.

Laat ik dus mijn stelling nuanceren. Ik vind het als ouder de taak om je kinderen vrij te laten keuzes te maken. Tussen wat je hen laat kiezen, dat bepaal je zelf. Zoals jij tussen een CD van K3 en “kapitein winokio zag 1 beer”.

8 02 2008
M-go

Ik heb een lichtblauw vermoeden dat men hier één en ander uit zijn context rukt.
Ik had het enkel en alleen over het specifieke programma “Gebuisd”, zoals ook Sven het in zijn post ook enkel en alleen maar had over dat programma.
Ik nam helemaal geen stelling in over smaak, ontwikkeling, kritische ingesteldheid of opvoeding van onze kinderen.
Als ik het daarover had willen hebben dan was mijn repliek een meter of 7 langer geweest.
Mijn intentie was eenvoudigweg om Sven zijn afbraakwerk op dit ene programma een heel klein beetje te relativeren.
What the hell was I thinking!? J

Voor alle duidelijkheid: mijn smurf kijkt naar vanalles en nog wat, hij zapt en kiest zelf zijn gading uit de bescheiden waaier kinderprogramma’s die hem op dat uur aangeboden wordt.
En ja, hij durft ook wel eens naar die krankzinnig schreeuwerige klotecartoons kijken op Cartoon Network maar hij weet verdomd goed dat dat niet te lang mag duren.

Ik ben zijn mama en ik stuur hem ook wel een beetje, jawel.
Zolang hij varieert en naast Samson en Gebuisd ook met veel genot kijkt naar W817, Basta, Karrewiet, De Smurfen, Tom & Jerry, Kulderzipken, Dag Sinterklaas, Man Bijt Hond, Het Nieuws enz. ,heb ik geen enkele reden om hem een ander kijkgedrag op te dringen.

Eigenlijk gaat het hier, net zoals bij voeding, vooral om “variatie”.

En trouwens, er zijn andere zaken die echt enorme schade toebrengen aan kinderen. De gevolgen van een saai televisieprogramma zijn daartegenover compleet te verwaarlozen.

8 02 2008
Niklas

Jelle is ondertussen wel al populairder dan een naakte Veronique De Cock en Lien Van de Kelder. I rest my case …

8 02 2008
blanche

Ah, een debat!
Iedereen heeft waarschijnlijk een stuk gelijk. Natuurlijk moeten programmamakers goede televisie maken . Iederéén moet zijn job goed doen. Met minder moet niemand genoegen nemen. Toch denk ik dat sommige moeders en vaders een groter gevaar en een grotere belemmering zijn voor de kritische ontwikkeling van hun kind dan een slecht gemaakt TVprogramma. Met de vergelijking met fastfood slaat Sven eigenlijk de nagel op de kop. Je laat je kinderen al eens een Mac Donalds doen maar legt hun tegelijk uit waarom je het niet goed vindt en wat de betere alternatieven zijn. Meestal hebben ze er na een tijd ook genoeg van.
Er zullen helaas altijd goede en slechte programmamakers zijn, net zoals er goede en slechte leraren, dokters, poetsvrouwen, koks, ambtenaren…..zijn. Zolang iedereen maar het verschil leert zien. En daar wringt het schoentje.

8 02 2008
Aïda

Had ik Piet Piraat kunnen zingen dan had ik misschien de Pappenheimers en 12000 eur gewonnen.

Zie nu waar een mens staat zonder Studio 100.

9 02 2008
Rubyman

Geert Noels, Trends, 07.02.2008: “TV-kijken staat erg laag op mijn prioriteitenlijst”. Zo ook bij mij.

En de kindjes? De keuze is niet gemakkelijk. Gertje die de versprekingen van Samson verbetert (op TV) – of de boze stiefmoeder de appel van Sneeuwitje vergiftigt (op de schoot)??

(ik hou het op: beiden, maar met mate)
(als het aan mijn dochtertje van 2,5 ligt: boze stiefmoeders!!!)

10 02 2008
Diedrik

Ik zat net naar Eurosong te kijken en moest denken aan deze discussie: de zangeres Tabitha bracht een slecht nummer en kreeg dus kritiek van Marcel Vanthilt. Katrina, het andere jurylid, was het niet me hem eens: ‘this is a song for the common people’ zei ze.
Met andere woorden: het is een slecht liedje, maar voor het gewone volk is het goed genoeg.
Net als Gebuisd?

24 02 2008
Annie

Euh,sorry hoor maar ik ben vierentwintig en vind gebuisd juist een zeer leerrijk en boeiend programma! Echter niet voor kinderen onder de zes,vind ik,mijn neefje van 3 zet de tv uit als Gebuisd opstaat. Mijn nichtje van 10 is daarentegen een grote Jelle Cleymans fan. Ze kijkt naar Spring en Gebuisd en ik
begrijp niet waar jullie je zo druk over maken? Spring: Dat is toch normaal dat ze daar over- acteren? Het gaat hier om kinderen,die vinden dat normaal. Over de presenteerprestaties van Cleymans vind ik dat jullie nogal heftig reageren: Ik vind net dat hij zich zeer goed aanpast en vlot te werk gaat met die kinderen.
Gebuisd is volgens mij een zeer leerrijk programma voor kinderen vanaf c.a 9 jaar. Ik begrijp niet waar jullie je zo druk over maken,bij de jeugd is het een en al Jelle Cleymans.

24 02 2008
gerda

Ja, Tante Annie, we hebben je wel herkend! Maar we zijn wel wat beters van je gewoon.

Ik zou zelfs meer zeggen: ’t is een absoluut supergeweldig topprogramma… Dit wint zeker een emmy-award. Concurrentie voor Lalola.

Ik moet dringend eens kijken…

19 03 2008
Paul

Misscien vinden jullie het maar niks maar ik zal het toch maar schrijven:
Mijn zoon Thomas (13) speelde zorinno in de musical kuifje (kennen jullie die?)
Hierin speelt Cleymans de hoofdrol,en IEDERE KEER wanneer ik Thomas ging afhalen van de repetitie kreeg ik te horen dan ‘Jelle zo een toffe gast was.’
Als jongen van dertien kijk of luister je niet meer naar Spring,weet je.
Ik heb Cleymans ook een aantal keer gezien aan het gebouw,een heel vriendelijk man. Blijkbaar valt hij ook in de smaak bij oudere kinderen,nu dat hij niet alleen meer voor ketnet werkt…
Toen er vroeger bij ons naar Spring werd gekeken,is me nooit opgevallen dat hij toen iets verkeerd deed,het is een kinderprogramma,dat wel ja,maar van deze reacties begrijp ik echt niks.

19 03 2008
Sven

Dank voor uw reactie, maar ik heb niet zo goed begrepen wat u punt is. Dat Cleymans vriendelijk is wil ik gerust aannemen. Dat zegt niets over de kwaliteit van zijn werk.
Dat uw kinderen graag naar Spring kijken is jammer voor hen, maar zoiets weegt natuurlijk niet op de discussie.
Ik vind het ook frappant dat u zegt: ‘er is ons nooit opgevallen dat hij iets verkeerd deed’. Tja, dat is net mijn punt natuurlijk. Dat iedereen maar aanneemt dat onze televisielandschap verrijkt wordt door Cleymans, terwijl hij eigenlijk op geen enkel vlak uitblinkt.

19 03 2008
Paul

Tja,ik mag u natuurlijk geen ongelijk geven. Hij is niet echt beter of zo in presenteren of acteren dan anderen die voor ketnet werken. Waar hij wel in uitblinkt is het zingen,voor mij. Voor mij is hij wel een zangtalent,zeker sinds ik hem ook andere (en moeilijkere) liedjes heb horen zingen dan Spring. En er komen ook steeds maar dingen bij,de titelrolspeler zijn in een musical (en dan nog een waar zoveel positieve reacties op kwamen!) doe je heus niet zomaar volgens mij.
Volgens mijn gedacht hij vooral daardoor ‘de grote man’ in de kinder-en jongerenwereld. Hij doet iets meer dan ketnet (waar hij volgens mij nu niet eens meer werkt),en bewijst dat hij iets meer in zijn mars heeft dan dat hij tot nu toe liet blijken.
Mijn punt is dus dat hij niet echt uitblinkt als presentator,maar wel in de zangwereld. En dat pakt natuurlijk wel mooi op beeld… en bij de jeugd.

Het spijt als u het niet met mij eens bent.
Met vriendelijke groet,
papa Paul

21 03 2008
Dries

Het spijt me als u dit onbeleefd vind of het niet met me eens bent,met alle respect maar dit moet ik even schrijven:

Hebt u al die vreselijke,drukke,moordende kindertekenfilmpjes gezien die ze nu soms aan de kinderen laten zien? Daar zou toch beter commentaar op worden gegeven in plaats van op een programma waar kinderen nog wat bij bijleren en ook nog echt graag naar kijken!
– Pironik: “Cleymans zou van niemands wereld mogen zijn” wat is dat nu voor gezwans? Die man doet zijn werk graag,plus gaat zeer vlot tewerk!
-Annie en Paul: Jullie hebben groot gelijk!
– “Cleymans blinkt in niks uit” ik begrijp echt niet hoe u daarbij komt? Hij is zanger,acteur en musicalster! Dat is wel wat.
-“hij leek op een stagair die voor het eerst voor de klas staat” ten eerste,hij is geen leerkracht. Ten tweede leek in mijn ogen helemaal geen stagair. Hij ging wel vlot tewerk,de namen van de kandidaten verschenen op een scherm+daarna zij hij ze ook nog eens,en de leerkrachten werden wel benoemd! Ik begrijp dat het programma Spring nogal flauw is,maar dat heeft niets te maken met het presenteren,zijn zang en acteerprestaties in andere programma’s. Ik kan heel goed begrijpen dat mensen niet fan van hem zijn,zijn doelpubliek is tenslotte kinderen,maar dit gaat er nogal over voor mij,met alle respect. Naar wat moeten de kinderen dan kijken? Wat is er dan beter volgens u?

Met alle respect en met vriendelijke groeten,
Dries.

21 03 2008
Sven

Ik vind uw opmerkingen zeker niet onbeleefd hoor.
Maar u hebt een paar dingen gemist; die moordzuchtige kindertekenfilms komen zeker ter sprake, ze zijn idd nog véél erger. Een programma met Jelle Cleymans staat echter met deze tekenfilms in verhouding zoals een vork in je neus tot een vork in je oog. Beide zijn pijnlijk.
Ook staat duidelijk in één van mijn reacties gemeld waarnaar kinderen volgens mij dan beter wel kijken.

Ik ga het nog eens herhalen: natuurlijk kijken kinderen graag naar deze programma’s, ze kijken ook graag naar moordzuchtige tekenfilms. Geen argument dus. Volwassenen met verstand van zaken horen (mee) te beslissen waar kinderen naar kijken.

Dat Cleymans zijn werk graag doet is ook al geen argument. Jackie Lafon speelt ook graag mee in Familie. Maakt dat van haar een goeie actrice? Dat Cleymans vlot is, is net wat ik betwist. Ik vind hem geenszins vlot, maar wel geforceerd en fake.
Cleymans is idd zanger, acteur en musicalster. Iedereen kan zich tegenwoordig echter zo noemen, ook Tanja Dexters, Betty en Geena Lisa. Dat wil dus geenszins zeggen dat die mensen het ook kúnnen!
Cleymans is idd geen leerkracht, dat hij dus als een leerkracht-stagiair overkwam, bewijst hoe slecht hij zijn eigenlijk job doet. Stel je maar eens een slager voor die als een postbode overkomt. Beter als een stagiair overkomen dan als iemand die een heel andere job uitoefent… En of het nu om die letterlijke opmerkingen gaat (wellicht variërend van aflevering tot aflevering) of niet (en of die leerkrachten dus al dan niet benoemd waren), de man staat er bij als een dierenoppasser die meer van opgezette dieren houdt dan van echte (en nu kan u reageren: ‘hij is geen dierenoppasser’).

Spring, spring, spring… de afgrond in!

22 03 2008
Dries

We komen duidelijk niet overeen,maar…
Een kleine vraag: Bent u naar de musical Kuifje gaan kijken? Dan was u er volgens mij wel van overtuigd geweest dat hij wel degelijk kan zingen en zich een musicalster,zanger en acteur mag noemen. Dat Geena Lisa geen musicalster is,daar twijfel ik niet aan.

Over het programma Gebuisd ben ik alles al kwijt in mijn vorige reactie. We verschillen dus duidelijk van mening. Ieder zijn smaak,volgens mij. Ik wil u er alleen maar op wijzen dat je door een keer naar Gebuisd te kijken niet over die man zijn acteer en zangprestaties mag oordelen. (Over zijn presentatievermogens zijn we het toch niet eens) Als u in het vervolg Cleymans nog eens toevallig in een ander programma tegenkomt,bekijk hem dan even met andere ogen. (of probeer)

Dit wordt natuurlijk wel geschreven door een fan, iemand als hem ligt je of ligt je niet. Ik kan goed begrijpen dat sommige mensen hem kinderachtig of flauw vinden,maar om zoiets te mogen zeggen moet je hem eerst al een paar keer aan het werk hebben gezien,en niet een keer naar een programma van hem hebben gekeken.

Zo,dit was alles wat ik erover kwijt wou.
Met vriendelijke groeten,Dries

11 05 2008
Kirsten

Ik vind het niet leuk dat Jelle Cleymans hier alweer belachelijk wordt gemaakt, wat ze die jongen allemaal aandoen…

14 06 2008
yab

Ik heb in mijn jonge jaren ook veel brol op tv gekeken. Als iemand na een zware werkdag graag zijn portie Familie of Thuis meepikt, wie ben ik om daar op neer te kijken. Zelf leef ik, wegens geen tv, in zalige onwetendheid van allerlei slechte programma’s die onze kijkbuis ontsieren. Gelukkig heb ik het internet waar nog veel meer brol op te vinden is. ‘k Zou niet graag willen dat mijn niveau té hoog wordt. ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: