Met de wijven niets dan last

25 03 2008

In blogland is het wijvenweek, zo blijkt uit tal van blogs. Vrouwelijke bloggers worden aangemaand het een hele week lang over typische vrouwenzaken te hebben. Niet erg, u bent niet verplicht dat ook te lezen. Maar u mag er wel een mening over hebben.

Ik weet dat de fanatieke lezers smachten naar nog eens zo’n ouderwets minachtende en weinig subtiele en vooral heel erg ongevraagde mening van mijnentwege, maar wat zou dat opleveren? Mocht er echter niettemin naar een reactie gevraagd worden, zou ik overwegen onderstaande bedenkingen te uiten:

*Het feit dat vrouwen vinden dat ze eens een week over vrouwenzaken moeten bloggen, geeft hen eigenlijk gewoon een vrijbrief om eindelijk te bloggen waarover ze eigenlijk altijd zouden willen bloggen: shoppen, hun huishouden, kinderen en andere kletskoek. Maar nu mag het zonder het risico te lopen bestempeld te worden als onnozel of oninteressant.
De initiatiefneemsters beweren weliswaar dat vrouwen helemaal niet constant over puur vrouwelijke onderwerpen schrijven, maar minstens de helft van de deelnemende blogsters doet dat toch wel zeer vaak. De kleur van de badkamer, de kinderen naar de muziekschool brengen, de sokken van de postbode, gerechtjes met witloof. Veel verschil zal zo’n wijvenweek op bepaalde blogs dus niet maken.

*Want net door zijn veralgemenende karakter kan dit initiatief weinig niveau halen. Je moet enkel vrouw zijn en over vrouwendingen schrijven. Goed of slecht, inhoudloos of niet, het maakt niet uit. De kracht zit hem in het verenigende aspect. Maar hoe groter de groep, hoe onbetekenender de individuele deelneemsters, toch? Of anders: welke zichzelf respecterende vrouwelijke blogster wil eigenlijk meedoen aan dit initiatief, waarin elk spoortje individualisme verdwijnt? Alsof jullie, dames, wijven, alleen maar te horen zijn als je allemaal samen roept? Mijn bewondering voor de blogsters die niét meelopen in deze giechelhysterie. Want allemaal samen, als ware het één grote blog, dat levert toch eenheidsworst op? De veralgemenende veronderstelling dat zo veel vrouwen hier willen aan meedoen, ook al hebben ze geen doorsnee vrouwenleven, bevestigt overigens zo veel clichés.
Zusterlijk enkel en alleen omdat jullie allemaal vrouwen zijn en bloggen? Tot er één haar opgespoten tetten naar de man van een ander zwiert en de oestrogeenbom barst. Dan is het plots geen grap meer.
Terzijde: Waarom willen mensen (ja, mannen ook) trouwens in het algemeen zo graag bij een collectief horen? Tracht jezelf toch net onderscheiden in plaats van op te gaan in de massa! En ja, er zijn een massa bloggers en ik kan me ook niet onderscheiden van de meeste andere keuvelblogs, maar in zo’n groepsgebeuren stappen is toch dwaas? En ja, in het dagelijks leven ben ik een sociale mens.

*’Wijf’ is overigens een plat, lelijk, vulgair woord. Maar als vrouwen het zelf gebruiken is het écht stoer. Wow!  De ironie ervan zal wellicht enkel de lezers van P-Magazine opvallen, het soort bierzuipers die het woord ‘wijf’ wel eens gebruiken om hun mannelijkheid te bewijzen. Maar dat soort mannen blogt niet. (Mannelijke bloggers zijn ofwel egotrippers ofwel gerateerde schrijvers ofwel kasplantjes die enkel op in hun blog een grote mond durven opzetten – vul in naar eigen goeddunken). Mannelijke bloggers zouden de wijvenweek pas ernstig nemen als die nog maar creatiever getiteld was of er meer visie achterzat. Of als  al die blogsters naaktfoto’s van zichzelf zouden plaatsen natuurlijk.

Dus, wijven, zeik gerust een hele week over het wijvengebeuren op uw wijvenblog, maar wees dan toch niet verbaasd dat u na afloop  van de wijvenweek nog steeds een wijf, een mojjer of een madam genoemd wordt.

Zo zou ik me dus de woede van de halve vrouwelijke bloggemeenschap op de hals halen (gruwelijk woord overigens, ‘bloggemeenschap’ want je maakt er deel van uit tegen wil en dank) en voor je het weet verlagen tal van bloggers/blogsters zich weer tot beledigingen omdat ze geen fatsoenlijke argumentatie kunnen bovenhalen. En hoe zou ik kunnen verantwoorden dat ik in het dagelijks leven zo’n attente, vriendelijke, charmante, hulpvaardige en grappige kerel ben en al bloggend een zure, gefrustreerde, kankerende zagevent? Niet dus, en daarom zou ik bovenstaande commentaar dan ook nooit gemeend ten berde brengen. Want het is toch allemaal maar om te lachen, dat wijvengedoe! En dit stukje ook? Nee? Niet grappig?

Lamazone zoekt gelukkig naar een andere invalshoek, Imke Dielen waagt het toch een klein beetje kritisch te zijn en Yet Another Blog zegt zelfs categoriek nee. Nog bloggers die niet zo enthousiast zijn?


Acties

Informatie

12 responses

25 03 2008
zapnimf

Gelezen, geestelijke nota van genomen en vervolgens weer vergeten.

25 03 2008
yab

Allez gij, ik geniet momenteel van de invasie van vrouwelijke shoppers in mijn feedreader. Niks beter tegen de slapeloosheid. ;-)

25 03 2008
Imke Dielen

Vrijheid van meningsuiting hé ;)

26 03 2008
Madame Commentatore

U zal wel al begrepen hebben dat wij ons ook kunnen vinden in dit initiatief.
Bij ons is het elke dag deftige vrouwendag.

In één bepaalde reactie bij ons wordt exact verwoord waarom niet. Meer hebben we er niet aan toe te voegen.

Ik wil tegelijk echter wel de aandacht vestigen op een initiatief dat we wel voor 100% ondersteunen en zeker wat meer “reklaam” mag krijgen:

http://www.jutblogt.be/BlogzonderReklaam/

Ook van een dame.

26 03 2008
vandepotgerukte

Sven, Sven toch. Heeft U mama U niet geleerd dat ge niet met stokjes in bijennesten moogt koteren? Prachtig Vlaams woord trouwens, koteren.

Was getekend

26 03 2008
Madame Commentatore

Wat een ondeftige vergissing!!!

Moet natuurlijk zijn, “dat wij ons HELEMAAL NIET kunnen vinden in dit initiatief”

Als u het ironisch opnam zat u wel juist, maar ik wil hierover toch geen misverstanden laten ontstaan.

26 03 2008
Deftige Dame Marie

Het wordt deftige dames een beetje teveel, al die wijverij. Veelwijverij is trouwens niet alleen ondeftig, het druist in tegen de wetten van dit land. Ook willen wij geen overdracht van mannelijke onderdelen. Wijven met ballen en met smoelen kunnen zich, net zoals de mojjers voor een deftige restyling inschrijven bij de deftige dames.

26 03 2008
M-go

Je bent er vóór of je bent er tegen, je doet ermee mee of je laat het voor wat het is.
Ik ben er vóór noch tegen.
Ik doe eraan mee om me eens een ganse week lang te kunnen profileren als een vrouw, wat ik niet ben in het dagelijkse leven.

26 03 2008
Virginia

Ik heb mij ingeschreven, maar het resultaat is niet echt wat ik ervan verwacht had.
Ach ja, is ook geen ramp. Een interessant experiment, laten we het daarop houden.

27 03 2008
De redactie van Medium4You

Beste Sven,

Wij vragen u toestemming om eventueel een paar artikelen op Medium4You te kunnen publiceren, met name het stuk “Met de wijven niets dan last” dat wij heel interessant vinden.

Elk artikel wordt gepubliceerd onder de naam die door de auteur wordt gekozen, en ook met verwijzing naar de website in kwestie.

Wij zouden het appreciëren om met u te corresponderen en op eventuele vragen die u zou hebben te antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Het redactieteam van Medium4You

27 03 2008
Sven

Ga uw gang!

8 04 2008
Linda

Prachtig stuk Sven. Ik vind het heel grappig, maar toch ook een beetje de waarheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: