Alfabet der mensen: M

2 04 2008

In deze reeks stel ik u aan de hand van het alfabet een aantal mensen voor uit mijn omgeving, van vroeger en nu. De beschrijving is nooit compleet, altijd eerlijk, soms bewust vaag. Het gaat om een indruk, een herinnering of een trefwoord dat die persoon typeert. Vandaag véél volk bij de M. 

Maarten
Een Denderhoutemse variant op Erik Van Looy. Niet dat hij iets met film heeft, wel is hij het type rustige, weldenkende, bescheiden, nuchtere en altijd aanspreekbare mens dat het onmogelijk maakt hem niet aardig te vinden. Verschilt dus in grote mate van mij, maar ik kan me vinden in zijn kritische en asssertieve instelling. Maakte als 16-jarige al indruk op me door van aanpakken te weten op het Haaltertse speelplein, waar we ons jaar na jaar amuseerden met marginale ouders, leeghoofdige ambtenaren, hilarische kindernamen en stagiaires die niets beter weten te bedenken dan het opblazen van ballonnen. Is altijd een perfecte zoon en schoonzoon geweest, heeft zich intussen met Evi naast een buurman genesteld die tuinhuisjes beschadigt en is intussen ook papa van Louis. Is bovendien ook nog onderwijzer, met wie het dus altijd gezellig zaniken is over alles wat misloopt in het onderwijs.

Madeleine
Mijn oma. Blijft mij aanspreken met Svenneken en informeert bezorgd naar mijn eetgewoontes (’ik heb nog bananen liggen voor u!’), aanvaringen met leerlingen (’Zijn ze braaf? Past maar op, want ge ziet op tv niet anders dan meesters die overslegen worden’) en de beschikbaarheid van warme jassen (’ge zijt toch goed gekleed hé?’). Zeurt tussendoor over haar kinderen, haar buren, overige familieleden, haar gezondheid, haar tuin, haar dakgoot, spaarlampen, verjaardagskaarten, haar voeten en de tv. Op een occasioneel kwaaltje of builtje, is ze kerngezond maar dat mag niet geweten zijn. Ziet er sowieso minstens 10 jaar jonger uit dan haar 85. Noemt de Story haar ‘boeksken’ maar vindt dat daar niets dan brossel in staat. Een vat vol tegenstrijdigheden, wat het soms moeilijk maakt haar tevreden te stellen. Is continu ongerust dat iemand van haar verwanten iets zou overkomen. Boris is als jongste kleinzoon haar favoriet maar ze ziet mij ook heel graag. Sprak 20 jaar geleden de historische woorden: ‘Svenneken is nen braven, Jensken is al eens een deugeniet’ en heeft aldus ons lot bepaald.

Magda
Voormalige collega met een Hollandse man een dito directheid. Aarzelde dus niet om haar mening te laten horen. Ik kon me vinden in haar taalpurisme. Kon streng uit de hoek komen, maar was gedreven door rechtvaardigheid. Eet iedere middag een appelsien.

Mano
Het bijna vierjarig zoontje van mijn collega Natalie beschouwt mij als een dikke vriend. Hij is nu al een filmfan, dus dat is een goed begin. We zijn altijd blij als we elkaar eens zien. Is verzot op dieren, vogels in het bijzonder. Super kereltje! 

Marc Q
Ooit – twintig jaar geleden – een gevreesde, doodernstige KSA-leider die ik als druk en irritant jochie ferm op de zenuwen wist te werken. Nu kom ik hem en Patricia graag tegen al was het maar omdat hij me zo vaak voorstelt eens wat in zijn atelier te komen euh… kliederen – in mijn geval dus, want wat hij doet valt beslist wél schilderen te noemen. Ben er zeker van dat zijn zoon Ilya het naar zijn zin zou hebben op een Freinetschool en dat levert interessante gesprekken op over K3 en Jan Hoet. Heeft ook wat gezang op een cd staan, maar dat is niet aan mij besteed. 

Margot
Trouwe lezeres, deze goedgemutse gekke doos met wie ik een passie voor boeken deel. Kan om alles lachen, maar ze moet ergens ook een venijnig kantje hebben dat ik gelukkig nog niet ben tegengekomen. Rookt absoluut teveel. Trekt soms marginaal volk aan en maakt daar dan klagerige maar grappige verhalen van die ik haar graag hoor vertellen.

M-go
Nog een oud-leidster, die ik als kind heel erg bewonderde om haar franke mond en haar schijnbare gezapigheid. Intussen collega-blogster die het nogal eens met mij oneens is.  Heeft een geweldige zoon dus moet ook een geweldige mama zijn.

Marianne
Intelligente en belezen vriendin die zich de laatste tijd gerust verwaarloosd mag noemen. Ik ga er echter van uit dat ze het wel stelt met Steven, Stijn en Lena, daar in Denderleeuw en de bouwplannen opschieten. Regelmatige lurker, heeft ze al eens bekend en ik vind haar waardig publiek. Stabiel, ondernemend, geestdriftig en principieel als ze is, was ze een even essentieel lid van de jeugdbeweging als ze nu wellicht voor de klas staat. Zong als kleutertje vuile liedjes over de pastoor pachter en zijn hoer hoeve en haalde kracht uit het affront als je op een katholieke school weigert je plechtige communie te doen. Is een familiemens met zin voor tradities.

Marie
Het trieste lot van dit fijne kind is dat ze eeuwig en altijd zal bekend staan om haar luidruchtigheid. Een franke teut ook, maar daar bedoel ik niets verkeerd mee. Sportief tot en met, eeuwig druk. Stelde ooit een originele lijst op met 10 zeer gevarieerde alternatieven om niet aan de les te moeten deelnemen. Ik had het haar bijna gegund. Kan schitterend om met kritiek. 

Marie-Leen
Legt mijn vader in de watten door ondermeer lekker te koken en gezelligheid te creëren. Is haar leeftijd te slim af, met af en toe wat hulp uit een potje. Neemt al graag eens een dag verlof om een stapje in de wereld te zetten. Aan zee of de bossen in, vanaf nu zelfs met een nieuwe hond.

Marie-Louise
Nog een oma, maar wel een heel ander type. De Mater Familias. Wordt op haar slechtste momenten wel eens vergeleken met Hyacinth Bouquet, maar is op de meeste andere momenten een nuchtere, weldenkende, wijze dame die haar wereld kent en verkent. Is dan ook in alles geïnteresseerd, kijkt even graag naar Paul De Leeuw als naar Thuis, weet wat bloggen en mailen is, kent Jan De Cock en Dimitri Verhulst, volgt quizzen en journaals en breit intussen onvermoeibaar door aan honderden sjaals en mutsen die zowel naar hippe reclamemedewerkers als Roemeense wezen gaan. Eet graag eens een taartje, pikt wel eens een frietje mee en kookt Hutsepot als geen ander. Houdt van luisteren naar en praten met de meest gevarieerde mensen, maar is door levenservaring terecht op haar hoede voor de grillige aard van Jan met de Pet en Janine met het Regenkapje. Converseert dus eerder dan ze maar wat raak kletst. Is als boerendochter thuis tussen groenten en planten, maar past als gewezen zaakvoerdster evenzeer in een casino of op een galabal. Heeft een zwak voor de Nederlands koninklijke familie, maar schuwt de koekjesdozen. Vertoeft daarentegen in een uitermate modern interieur. Zou meedoen aan quizzen als ze ‘maar wat beter Engels kon!’. Is ook de archivaris van de familie.

Michèle
Mijn zus, hoewel niet echt natuurlijk. Mijn nicht, zeg ik dan wel eens, maar dat is ze eigenlijk ook niet. Achternicht dus, hoewel in de eerste plaats toch gewoon een trouwe vriendin die ik nu al héél lang ken. Samen organiseerden we doorheen de jaren al één en ander, wat steevast met veel gemekker en geklaag (vooral van mijn kant) gebeurde, maar wel altijd een succes was. Experimenteert nogal eens met haarkleuren. Zou dat ook graag doen met haar job, maar dat is te riskant. Op een zaterdagavond niet thuis te houden. Twee handen op één buik met zusje Dominique. Met haar naar de bioscoop trekken, levert twee mogelijke aflopen op: of we zijn allebei behoorlijk onder de indruk of we moeten tijdens de film alle moeite van de wereld doen het niet uit te proesten terwijl de rest van het publiek het duidelijk een goede film vindt. Kan al eens onhandig zijn, maar heeft van haar huisje toch maar mooi een bron van gezelligheid gemaakt.

Michiel
Al héél lang niet meer gezien of gehoord, deze kortstondige klasgenoot die nu op schitterende wijze het sportnieuws brengt op TV Oost. Leerde hem kennen als een chaotisch, nonchalant warhoofd met een groot gevoel voor humor en een verrassend perfecte Nederlandse uitspraak. Niet evident voor iemand die opgroeide in het West-Vlaamse hol Lo-Reininge. Zag hem doorheen de jaren transformeren tot een gedreven en hardwerkende student met een interviewtalent dat hem ooit wel eens op de VRT moet laten terechtkomen. Kon destijds soms naïef, maar al even goedhartig uit de hoek komen. Men ziet in mij geen tooghanger, maar naast Michiel lukte dat prima. Zou er nog eens moeten van komen.

Mieke VDB
Gewezen medeleidster met wie ik nu nog steeds op goede voet sta. Laat zich niet kisten en handelt doorgaans vastberaden volgens haar eigen standpunten. Ligt er niet wakker van dat daar als eens een conflicten op volgen, hoe vriendelijk en lief ze ook uit de hoek kan komen. Is zowaar een soort van detective, wat ik nog altijd erg bijzonder vind. Zit volop in de verbouwingen met Oli.

Mieke Vk
Een speciaal geval ;-) – of fatsoenlijker gesteld: een bijzonder persoon. Staat mij als leerkracht bij met woord en daad. Haalt mijn zelfzekerheid echter wel eens onderuit door de juiste analyserende vragen te stellen en mijn werk ongegeneerd te bekritiseren. Ik heb intussen begrepen dat ik die situatie als een compliment mag beschouwen. Gelukkig krijg ik af en toe ook rechtaf de pluimen waar ik naar hengel. Is nogal recht door zee en noemt zichzelf bijgevolg dan ook geen teammens.  Is verzot, zeg maar verslaafd, aan koffie en het bijhorende chocolaatje. Is met 100.000 dingen tegelijk bezig, voornamelijk op het web, al is ze ook een spelletjesfreak. Neemt zichzelf als huisvrouw niet al te ernstig en wijkt ook op andere vlakken af van zekere moederlijke types. Wat zij dan weer als een compliment mag beschouwen.

Mija
Nog een ex-collega, die ik nog altijd een warm hart toedraag. Zette zich in voor alles en iedereen en vond daar ondanks het grote gezin ook nog tijd voor. Heeft een huis vol boeken, liefde en familiefoto’s. Is dan ook een lieve en bezorgde juf met een open blik op de wereld. Laat me regelmatig de groeten doen via een gemeenschappelijke kennis en dat blijft plezier doen. Verzet zich wegens haar afkomst tegen het gebruik van ‘boer’ als scheldwoord.

Mo
Een bijzonder talent, deze leerlinge met een talenknobbel, een schrijfvaardigheid om van achterover te slaan en een rijkelijke verbeelding. Houdt van poëzie en gekheid en legt zich er bij neer dat niet iedereen op haar golflengte zit. Is ondanks haar leeftijd en gestalte dus al bijzonder volwassen. Geeft je als leerkracht veel voldoening door gretig in te gaan op allerlei ideeën, waaronder bloggen. Een intrigerend kind met een stralende oogopslag en een grote toekomst. 

Monica
Nog zo’n veelzijdig kind, verslingerd aan nieuwe impulsen. Zat al in de jury van een jeugdfilmfestival en wist aldus haar meester danig te verblijden. Verkondigt nadrukkelijk haar eigen wil en mening en durft al eens iemand volkomen opeisen. Staat stevig in haar schoenen, is fotogeniek en kan alles aan: de wereld ligt aan haar voeten.
 

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: