And the Oscar goes to… FC De Kampioenen!

15 04 2008

Zopas werd aangekondigd dat er plannen zijn rond een filmversie van FC De Kampioenen. Dat betekent dat er voor het eerst in jaren een Vlaamse film zal verschijnen die eindelijk nog eens gretig aan onze vooroordelen zal tegemoet komen door ongegeneerd barslecht te zijn.

Jaaaaaa, ik weet het, dit is wel erg gemakkelijk gesteld. Maar welk weldenkend mens kan zich inbeelden dat de grappen en grollen van dat voetballend zootje ongeregeld echt een goede film gaan opleveren? Om maar iets te zeggen: An Swartenbroekx (‘Bieke’) gaat het scenario schrijven! Mogelijk gaat ze eerst ook acteerles volgen, maar met 20 jaar ervaring hoeft dat natuurlijk niet echt.

Laat ons voor het gemak eens aannemen dat ik dat scenario heb ingekeken. Dan moet gezegd, hier is aan gewerkt! Alles draait om een misverstand, ontstaan doordat Carmen een gesprek tussen Boma en Doortje afluistert en verkeerde conclusies trekt! Een uitgangspunt dat heel wat hilarische situaties zal opleveren. Xavier moet dan van Carmen meehelpen om de plannen van Boma te verijdelen, o.a. door zich te verkleden in Boma. Doortje betrekt Pol bij haar plannen en die moet zich bijgevolg ook al als Boma verkleden. Dat zal ongetwijfeld voor hilarische situaties zorgen, vooral als Pascaleke zich ook al in Boma gaat verkleden. Markske herkent de valse Boma’s natuurlijk niet en dat zorgt voor heel wat misverstanden! Hij laat dan ook zijn chocomelk een keer of zeven vallen (of hij verslikt zich er in, daar zijn de scenaristen nog niet helemaal uit). Omdat FC De Kampioenen uiteraard over voetbal moet gaan, wordt er ook af en toe een ruit ingetrapt. Fernand vangt een flard op van een gesprek tussen Xavier en Carmen en denkt dat Boma gaat sterven. Met een erfenis in het vooruitzicht, doet hij er alles aan om bij Boma op een goed blaadje te komen. Hilarische toestanden natuurlijk, misverstanden, u kent dat wel. In wat volgt mag Neroke in Markske zijn gat bijten, slaat Carmen met haar sjakosj op Doortje, zakt er iemand door een vloer, wordt er met taarten gesmeten en rolt er iemand in een badkuip over het voetbalveld. Hi-la-risch! Op het einde mag Bieke een monoloog van 47 minuten brengen (die acteerlessen moeten opbrengen), waarna alle misverstanden opgelost geraken, Fernand én DDT de pineuten blijken te zijn en iedereen lachend in de kantine zit omdat ze op kosten van Fernand mogen drinken. Hilariteit gegarandeerd, mijn gedacht! Reserveer nu al uw ticket. De eerste 100 bezoekers mogen immers mee de lachband vollachen.

Nee, ernstig nu, dit wordt een draak van een film, daar kunnen we het lekker over eens zijn. De collega’s maken de brug was ook al zo’n film naar een serie, en hoewel ergens wel amusant, was dit een overbodige film van bedenkelijk niveau, die niets aan de reeks had toe te voegen.

Maar dat is natuurlijk lang geleden. Wie weet wordt ‘FC De Kampioenen – de movie’ wel een kunstzinnig stukje cinema? Ik raad de makers alleszins aan af te wijken van de platgetreden paden door met genres te gaan spelen. Waarom geen horrorprent waarin Neroke gekookt wordt in een microgolfoven of Marksken iets onhandig doet met een kettingzaag? Een musical met Balthazar Boombal? Een sociaal drama waarin een ploeg allochtonen tegen De Kampioenen komt voetballen en de verschillen toch niet zo groot blijken te zijn (met veel mogelijkheden tot moslimgrappen)? Een erotische prent over Bomaworsten, waarin een afgeschreven personage terugkeert (‘de pikante Piko’)?  Mogelijkheden genoeg! Kijk, misschien wordt dit toch nog een interessante film… We weten het in 2009.


Acties

Information

5 responses

15 04 2008
Stan

Nog veel erger; er wordt ook een tekenfilm gemaakt van Suske en Wiske! Wat gaan we nog allemaal meemaken?

16 04 2008
Aïda

Het toppunt momenteel vind ik wel het voorlezen van “De Kampioenen” in Man bijt hond. Daar zie ik noch het nut, noch de waarde van in.
Zappppeeeeeen!!!

16 04 2008
vandepotgerukte

Vele jaren zat ik zonder Belgische televisie. Tot twee jaar geleden TV-Vlaanderen op de proppen kwam met sateliettelevisie. Hoezee, Hoera en nog meer kreten ontsnapten mij. Als film zal het wel op een ramp uitdraaien maar als serie tijdens het verorberen van mijn dagelijks brood kan ik er wel nog altijd van genieten. Al was het maar omdat het Vlaams mijn oren streelt.

Was getekend

9 04 2009
Aïda

Ik had dit wel willen zien zo’n schoon scenario…

Spijtig.

16 05 2009
annie

Man,man,man ze hadden beter de creatieve schrijver van de eerste serie er weer bij gehaald… Sinds An Swartenbroekx die scenario’s schrijft gaat het bergaf,te veel herhaling. Doe inderdaad,zoals Sven zegt,eens wat creatiefs! (Trouwens Sven,jou vier voorbeelden van een originele Kampioenen film zouden volgens mij prachtig samensmelten tot een film die heel wat volk naar de zalen zou lokken! Ik zal er zelfs nog meer aan toevoegen: Stel dat de kampioenen eindelijk eens winnen en tot ‘Geel-groene champion-duivels’ worden benoemd? Dat alles op een oorlog uitdraait tegen De rode duivels en Markske per ongeluk i.p.v kogels de geweren met chocomelk heeft geladen? Dat DDT en Fernand maffia- heersers worden en Neroke per ongeluk door Xavier wordt gekatapulteerd? Dat Boma en Pacale het musicialduo “De zingende bomma’s” oprichten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: