Lectuurtip: De Ongewone Lezer

15 07 2008

Het is werkelijk maanden geleden dat ik u nog eens een goeie boekentip kon geven. Nu de vakantie me weer de tijd geeft wat boeken te besnuffelen, komt er eindelijk nog eens een klein juweeltje naar boven.

De ongewone lezer is een flinterdun boekje van de Britse satirische schrijver en bekroonde toneelschrijver Alan Bennett en is eerst en vooral heerlijk geschreven. Zelfs in de Nederlandse vertaling voel je de aangename, typische – ietwat ouderwetse –  Britse woordenschat zijn werk doen. Iedere zin lijkt iets plechtigs uit te stralen en is aldus een waar genot.

Ook het verhaal zelf is om van te smullen. Hoofdpersonage is de Britse koningin Elizabeth. Op een dag belandt zij per ongeluk in een bibliobus, waarop ze zich verplicht voelt een boek uit te lenen. Hare majesteit, die een van de grootste en belangrijkste bibliotheken ter wereld in haar bezit heeft waarin ze nog nooit een voet gezet heeft, wordt zo, na jarenlange oppervlakkigheid en leegte, bevangen door het leesvirus. Binnen de kortste keren ontdekt ze het onbeschrijfelijke genot van een goed boek en gaat ze zich verdiepen in de wereldliteratuur. Dat heeft al snel zijn gevolgen. De koningin verliest haar interesse in haar werk en de literatuur begint haar doen en laten steeds meer te beïnvloeden.

Deze dunne roman – een novelle zeg maar – is humoristisch en lichtvoetig.  Het verhaal gaat snel vooruit en focust zich op één, schitterend gevat, personage. De liefde voor boeken staat echter centraal en is ook zeer herkenbaar. De ongewone lezer is een fijn tussendoortje dat echter lang blijft hangen.

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

16 07 2008
vandepotgerukte

I send you a humble thankword for this literature hint.

Was getekend

16 07 2008
Deftige Dame Nel

Die komt ook nog op mijn vakantielijstje.

17 07 2008
micheleeuw

Flinterdun ? Das past het zeker bij mijn huidige tijdsindeling. Merci voor de tip.

4 08 2008
Alain

Heb het gelezen en ja, het was idd een aanstekelijk boekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: