Alfabet der Mensen: N, O & P

10 08 2008

In deze reeks stel ik u aan de hand van het alfabet een aantal mensen voor uit mijn omgeving, van vroeger en nu. De beschrijving is nooit compleet, altijd eerlijk, soms bewust vaag. Het gaat om een indruk, een herinnering of een trefwoord dat die persoon typeert. Vandaag drie letters in één bij gebrek aan veel volk.

Nadine
Een (parallel)collega waarbij je weet waar je staat. Neemt geen blad voor de mond, wat de samenwerking in mijn geval optimaal maakt – anderen voelen zich dan weer tegen de schenen geschopt. Durft zichzelf wel eens een ‘schoolmastel’ noemen wanneer ze op stereotiepe wijze de armen kruist en een kind terechtwijst. Maakt zich verder veel te veel zorgen over hoe goed ze als leerkracht is, maar weet intussen soms haar ambitie amper in te tomen. Vraagt zich in haar vrije tijd af of haar huis een weergave van haar persoonlijkheid is. Is ook de relativerende mama van Rune en Tore en durft in die hoedanigheid best toegeven dat het moederschap niet altijd rozengeur en maneschijn is. Laat zo af en toe subtiel weten dat ze mij zeer waardeert en dat maakt de samenwerking des te hartelijker. Is trots op het feit dat ze kan mailen.

Natalie
Easy-going kleuterjuf en al even relaxte mama van Mano. Is de absolute Scrabblequeen, onverslaanbaar. Geeft soms ongewild de indruk een wild leven achter de rug te hebben en houdt er van zo nu en dan nog eens uit de band te springen. Een glaasje wijn gaat er dus altijd wel in, zoals het haar al ongegeneerde levensstijl betaamt. Dankzij de zwangere Lieselot wordt haar gezin binnenkort uitgebreid en zal de verhuis naar een nóg grotere Gentse loft nodig zijn.  

Nel
Lieve en ravissante tante die ondanks het ontbrekende bloedverwantschap bijzonder goed past bij een lawaaierige, continu meningen ponerende en alles in het absurde trekkende familie. Haar bijdrage is een gezonde dosis emotie en rust in die poel van ego’s, al is ze altijd te vinden voor een scheut zottigheid. Heeft haar zoon zo ongeveer geleerd zichzelf op te voeden en vraagt zich nog altijd af waar het addertje zit. Leest de juiste boeken en bekijkt de juiste series en is ook op alle andere vlakken een deftige dame – nog een verklaring waarom het zo klikt met haar schoonzussen. Kan het leven ondanks de bijhorende drama’s als één grote In-de-gloriasketch blijven zien, daarin gesteund door haar niet van enige ironie gespeende huisman (zie onder).

Olivier
Mede-oud-ksa’er van wie ik als snotter eigenlijk een beetje bang was, maar van wie ik intussen al lang weet dat het een bijzonder sympathieke en geëngageerde kerel is. Een prima kok ook en een toffe papa voor Mathias. Het occasionele pintje pakken staat op een laag pitje nu Mieke en hij aan het verbouwen zijn. Uitmuntend bowler ook.

Patricia
Uitmuntende bibliothecaresse in wat in Haaltert zowat de enige plek moet zijn waar ik niet te klagen heb – de bib dus. Samen met Marc voedt ze haar zoon Ilya op met zeer bewuste principes die van hem een bijzonder kereltje gemaakt hebben.

Peter
De ernstige versie van de zotte nonkel – als die contradictie steek houdt. Gaat dus net als zijn broer en zussen wel geërgerd door het leven, maar vindt in de idiotie van het menselijk bestaan genoeg energie om daar met een zeker cynisme tegenin te gaan en weet aldus de minst dramatisch onderlegde uit het nest te zijn – godzijdank. Is inventief en daadkrachtig en verzot op alles wat met techniek te maken heeft. Steunt zijn basketballende zoon en bloggende vrouw maar kan het net als de rest van de familie niet laten kritiek te uiten op alles wat misloopt in de samenleving (en vooral op de gelatendheid van de mensheid daarbij). Ik heb zijn ‘landingsbanen’ geërfd, al had ik liever zijn schijnbare vermogen om nooit een gram bij te komen. 

Vorige letters

(Mocht u weet hebben van iemand die ik vergeten ben, laat maar horen…)


Acties

Informatie

One response

11 08 2008
nel

Zo schoon had ik het niet van mezelf kunnen zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: