A Town Unlike Any Other

28 11 2008

Op één wordt vandaag zaterdag een Britse serie uitgezonden die de meerwaardezoeker al geruime tijd geleden op een buitenlandse zender ontdekt heeft. Niettemin wil ik iedereen die ook maar enigszins van goede televisiefictie houdt, aansporen zaterdagavond naar het onweerstaanbare en uitermate entertainende Cranford te kijken, een superieure BBC-serie.

Een groot aantal van de beste Britse acteurs mag opdraven in een niet op één genre vast te pinnen verhaal. In de eerste plaats zullen liefhebbers van Charles Dickens, Jane Austen en het betere soapwerk aan hun trekken komen. Maar Cranford, dat de belevenissen van een aantal bewoners van een klein Brits dorp in de 19 eeuw belicht, zal ook iedereen aanspreken die van sociale drama’s en series met diverse verhaallijnen houdt. Het gaat hier immers om een uitgekiende sociale schets, vol rake en waarheidsgetrouwe observaties.  Onder het vrolijke en fatsoenlijke gekwebbel van de personages, bevechten de meest diverse emoties elkaar. De serie is daardoor extreem verslavend en laat je niet onberoerd. In alle opzichten is dit ook een historische serie, waarin de samenleving van die tijd prachtig geïllustreerd wordt: maatschappelijke verhoudingen, financiën, onderwijs, macht, wetenschap, huwelijk, eer en fatsoen, zijn maar enkele van de thema’s. Zoals je van een BBC-serie mag verwachten gebeurt dat met een meesterlijk oog voor detail en is Cranford dan ook op alle vlakken om van te snoepen. De dialogen alleen al zijn ware pareltjes.

Dat de VRT beslist deze serie op één uit te zenden, vind ik geen probleem, al vraag ik me toch af waarom dit niet op Canvas hoort (in plaats van de hysterische Desperate Housewives bv – wat is eigenlijk nog het profiel van deze zenders?). Dat daar tegenover dan het eveneens genietbare Trial and Retribution geprogrammeerd staat, is zonde, want dat spreekt deels dezelfde doelgroep aan.

Maar goed, Cranford is grandioze televisie. Hoewel het sterk afwijkt van mijn grote favorieten The Sopranos, Six Feet Under, The Wire en Deadwood, is dit een (korte) serie om te koesteren. Voor wie de reeks reeds gezien heeft en naar meer snakt: er volgt ooit nog één dubbele aflevering, een kerstspecial, maar ook daarvoor zullen we eerst op BBC of een Nederlandse zender terecht moeten. Alle anderen gun ik het plezier deze serie te ontdekken.

Vanaf 29/11, om 21u55 op één.


Acties

Informatie

2 responses

1 12 2008
De geboeide lezer

Genoten, wat zeg ik, gesmuld, van deze heerlijke serie. Goed dat je het nog eens aanraadt!

2 12 2008
micheleeuw

Wij hebben ze gezien op de BBC. Prachtig !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: