De beste films uit wat geen decennium is.

3 12 2009

Het weekblad Knack is één van die media die uitpakken met het beste wat het cultuurleven te bieden had in het laatste decennium. Dwaas en dom uiteraard, want een decennium loopt eigenlijk van het jaar 1 tot en met het jaar 10. Het huidige decennium eindigt dus pas op 31 december 2010.

Wat niet wil zeggen dat ik niet gefascineerd ben door de 50 beste films volgens het weekblad Knack. Geïnspireerd ook, want hoewel artikels over film weinig lezers lokken, is het toch mijn favoriete gespreksonderwerp. Ik laat dus met veel enthousiasme ook mijn top 50 op u los, net als deze blogger. In hoeverre er overeenkomsten zijn met Knack, weet ik nog niet. Hun top wordt slechts geleidelijk aan bekend gemaakt. Uit de eerste 10 tref je alleszins slechts 2 films in de mijne.

Opvallend is alvast dat hoewel de laatste 10 jaar mijn liefde voor niet-Amerikaanse producties flink is toegenomen, de top toch voor meer dan de helft uit Amerikaanse producties bestaat, hoewel niet altijd de meest toegankelijke. Drie daarvan zijn dan nog wel animatiefilms! Verder ook 1 Belgische film, op 6 dan nog wel, 1 Nederlandse, 1 Roemeense, 3 Zweedse, 1 Mexicaanse, 2 Deense, 1 Koreaanse, 2 Franse en 1 Italiaanse film.

Haalden net de top 50 niet: 25th Hour, Spirited Away, Adaptation, No Country for Old Men, L’Enfant, La Mala Educacion, Entre les Murs, Doubt, Traffic en Chicken Run! Maar deze dus wel:

50. Me and You and Everyone We Know
Een aangenaam filmpje dat op kunstzinnige wijze reflecteert over menselijke communicatie.

49. Munich
Spielberg’s beste film van dit decennium, ongetwijfeld. Redelijk uitgepuurd voor zijn doen en meer dan behoorlijk spannend!

48. Songs from the Second Floor
Een film als een echt kunstwerk, dit met ongezien perfectionisme opgezet filmisch essay over het aanmodderen en falen van de mensheid. Zweeds minimalisme, even amusant als confronterend.

47. Mean Creek
Een cast vol jong talent in een intense thriller over een uit de hand gelopen boottochtje.

46. Unbreakable
M. Night Shyamalan wist me helemaal in te pakken met deze mysterieuze, dreigende thriller met topvertolkingen.

45. 4 Months, 3 Weeks & 2 Days
Zeer aangrijpend Roemeens abortusdrama

44. Ratatouille
Subliem vormgegeven animatiefilm met een schijnbaar doodeenvoudig verhaaltje, krachtig en ontroerend.

43. Wonder Boys
Deze geslaagde boekverfilming bevatte net eigenzinnige capriolen en voldoende rare figuren, uitmuntend vertolkt door een geweldige acteurs, om er nog lang van na te genieten.

42 Uitgesloten
Zeer treffend relaas van een Jehova-tiener die verliefd wordt en daarmee zijn sekte tegen de schenen schopt. Deze Nederlandse tv-film wordt regelmatig eens heruitgezonden.

41 The Darjeeling Limited
Drie broers, 1 trein. Hartverwarmend avontuur met een hoek af van de beste regisseur van dit decennium, Wes Anderson. Komt ook nog eens terug op 17.

40. Wit
Deze Britse televisiefilm voert Emma Thompson op in één van haar vele topvertolkingen. Deze keer speelt ze een stervende literatuurprofessor die vooral in zichzelf mijmert. Poëzie en dood gaan in elkaar over in deze passend monotone film.

39. The Gathering Storm
In deze piekfijne Britse biografische film, levert Albert Finney topwerk als Winston Churchill. Sowieso al een boeiend personage, de film heeft alles om een filmfan voor zich te winnen.

38. Amores Perros
Deze energieke Mexicaanse prent definieert haast mee de cinema van de jaren ’00. Grandioos uitgevoerd en origineel vormgegeven.

37. Crash
In essentie een wat sentimenteel Hollywooddrama, maar deze Oscarwinnaar weet me keer op keer mee te slepen met zijn moraalles over racisme en vooroordelen.

36. Dancer in the Dark
Lars Von Trier staat eveneens twee keer in deze top 50. Deze tragische musical is simpelweg geniaal en hoofdrolspeelster Björk is fenomenaal.

35. Girl with a Pearl Earring
Indringend mooi kunstenaarsdrama, visueel om van achterover te vallen maar ook met een schitterende Scarlett natuurlijk.

34. Finding Nemo
Onweerstaanbaar, grappig en spectaculair, een heerlijke familiefilm.

33. Brokeback Mountain
Sterke uitbeelding van een onvervuld verlangen en bijhorende kwellingen –  a love that will never grow old, zoals het in de film klonk. Mooi werk van de haast nimmer falende Ang Lee, wiens Lust Caution deze top 50 ook net niet haalde.

32. This Is England
Ogenschijnlijk een doorsnee Brits drama, maar in essentie een prachtige bespiegeling over goede en foute vrienden.

31. Kill Bill
Het was lang geen Pulp Fiction, maar niettemin een vaardige, meeslepende film vol spectaculaire scènes. Jammer van de oersaaie monoloog op het einde van deel 2. The Bride is een filmpersonage om nooit meer te vergeten.

30. The Village
Alweer Shyamalan, met een film die in de VS flopte en op rotte tomaten onthaald werd. Ik kan blijven genieten van deze eerst en vooral heel erg spannende, maar daarnaast ook zo mooi opgebouwde en met zo veel stijl in beeld gezette thriller. In Shyamalan’s universum moet je willen meegaan natuurlijk.

29. Bowling for Columbine
Natuurlijk wel wat populistische, maar niettemin zeer onderhoudende documentaire van de omstreden Michael Moore. Een andere fascinerende docu die de top net niet haalde, is 9/11, waarin twee Franse broers elkaar kwijtraken op de dag dat  Amerika onder vuur kwam te liggen.

28. The Lost Prince
Zéér mooie en realistische historische tv-film van de beste hedendaagse Britse tv-maker, Stephen Poliakoff. Dit verhaal over een wegens ziekte verborgen telg van de Britse koninklijke familie aan het begin van de 20e eeuw,  getuigt van grote klasse.

27. Boy A
Nog te weinig gezien Brits drama, dat je knock-out slaat door de confrontatie met je eigen oordeel. De meest realistische film over het krijgen van een tweede kans.

26. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Hollywood hoeft niet altijd binnen de lijntjes te kleuren. Een pracht van een trip doorheen de gedachten van een aangeslagen kerel. Als Jim Carrey op zijn meest ernstig is, hoort hij bij de allergrootste.

25. Before the Devil Knows You’re Dead
Shakesperiaanse tragiek in deze formidabele moraalthriller met topacteurs. Geregisseerd door de grote Sidney Lumet (83!)

24. Million Dollar Baby
Clint Eastwood zette eveneens een onuitwisbaar stempel op deze tien jaar film. Hij maakte immers maar liefst 9 films (!), vrijwel allemaal van zeer hoog niveau. Dit boksdrama overweldigde me het meest.

23. Punch-Drunk Love
Nog een genie van de jaren ’00: Paul Thomas Anderson. Zijn meesterwerk There Will Be Blood zal je hier niet terug vinden wegens compleet onderschat door mezelf. Ik blijf wel verknocht aan dit kleine pareltje, een perfecte balans tussen bitter en zoet, een mooie ode aan de niet-in-zichzelf-gelovende mens.

22. Miami Vice
Wat ondergewaardeerd, zeker in eigen land, maar Michael Mann kan in mijn ogen weinig misdoen. Deze sexy filmversie van de gedateerde tv-serie knettert en raast. Style above substance, werd er gezegd, maar enkel door zij die de plot niet begrepen. En trouwens, wat voor stijl!

21. Oldboy
En zeggen dat ik deze overweldigende Koreaanse actiefilm een tweede keer moest zien om tot het besef te komen dat dit verbluffende cinema is. Een intens wraakverhaal, een tragedie om van achterover te vallen, visueel waanzinnig in beeld gezet en vooral vol spectaculaire actie.

20. Involuntary (Happy Sweden/DeUsynlige)
Veel te onbekend gebleven, onconventioneel Zweeds portret van doorsnee mensen, gefilmd in een semi-documentaire stijl. Zéér raak en bovendien ook inventief gefilmd.

19. Gosford Park
De grote Robert Altman leverde zijn beste films in de jaren ’90, maar deze combinatie van een Agatha Christie-verhaal en Upstairs, Downstairs zit tjokvol steracteurs, is vakmanschap op alle gebied en laat op het einde al die personages en verhaallijnen prachtig samenvallen. Topfilm!

18. Atonement
De hartverscheurende tragiek van dit elegante en bij momenten meesterlijke gechoreografeerde en ijzersterk geacteerde Britse drama, wist me helemaal mee te slepen. En dat heb ik hier al eerder gemeld.

17. The Life Aquatic with Steve Zissou
Dit onvergetelijk avontuur vol geschifte personages met een hart, is het product van één van de meest creatieve geesten uit de huidige Amerikaanse filmwereld. Origineel op alle vlakken, prettig gestoord, oogstrelend van begin tot eind, zotte, onweerstaanbare cinema.

16. Together (Tillsamans)
Zweedse feelgoodcinema van de bovenste plank. Het leven in een commune in de jaren ’70 biedt stof genoeg voor een wel heel mooie, hartverwarmende dramatische komedie.

15. Wall-E
Nee, ik vind niet dat ik overdrijf in mijn adoratie voor dit o zo goed bedachte en aandoenlijke avontuur. Mooier kan een animatiefilm niet zijn, en dit kunnen echt alleen de Amerikanen.

14. Revolutionary Road
De enige film van dit jaar die ik in deze lijst opneem! De treffende diepgang in dit indringende relatiedrama deed het hem. Met topacteerwerk van DiCaprio en Winslet.

13. The Departed
Scorsese is lang niet meer zo op zijn qui-vive als hij ooit was, maar met deze politiethriller levert hij toch wel een ijzersterke film af, die bij momenten wel erg benauwend is en waarin vooral subliem geacteerd wordt. En zo maakt Jack Nicholson al 50 jaar lang minstens iedere 10 jaar één klassieker.

12. Far From Heaven
Een oogstrelende ode aan Douglas Sirk, een pracht van een melodrama, weliswaar met een wel zeer bittere ondertoon. Todd Haynes is een meesterlijk cineast en met Julianne Moore vond hij ook een grote dame om de hoofdrol te vertolken.

11.Moulin Rouge
Wervelend, sensationeel en vooral oogstrelend zonder inhoud. Maar Baz Luhrman is een groot talent en deze ongetemde romance, kleur gegeven met overweldigende decors en beeldvoering en met een fantastische soundtrack, vormt een show waar ik kan blijven van genieten.

10. Children of Men
Een nachtmerrie met zo’n hoog realiteitsgehalte dat je er even niet goed van bent. Alfonso Cuaron schudt deze apocalyptische actiethriller schijnbaar moeiteloos uit zijn mouw. Vreemd dat Boris er niets moest van weten.

10. Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain
Het blijft een parel van een film, een onovertrefbare feelgoodprent die een permanente glimlach op je gelaat tovert. De cynici die de film onder vuur namen vanwege al te rooskleurig, kunnen de pot op. De charme van deze film is gewoonweg onmiskenbaar en het talent van cineast Jeunet verdient ons gejubel.

9. Mulholland Dr.
David Lynch weet me niet altijd te bekoren, maar in het enigmatische universum van Mulholland Dr. wist hij me helemaal mee te slepen. Dit is het soort cinema waarvoor je naar de film gaat, om even uit het Aardse leven te verdwijnen en in een onvoorspelbare droom terecht te komen.

8. Caché
Uiteraard mag Michael Haneke niet ontbreken in dit overzicht. Ik ben verzot op de misantropische visie van deze Duitser en heb dan ook enorm genoten van deze subtiele, maar angstaanjagende prent over paranoïa en schuldbesef. Haneke’s Das Weisse Band deed me net iets minder, maar de regisseur van verder ook Funny Games, Le Temps du Loup, Code Inconnu en La Pianiste kan het voor mij onmogelijk nog verpesten.

7. La Meglio gioventu
De ultieme soapserie, een verbluffend en vooral onverwacht meeslepend Italiaans familie-epos van maar liefst 6 uur. Verkoop dat maar eens, maar het werd een grote hit. Om te koesteren.

6. Dagen zonder Lief
Een klein juweeltje, dit herkenbare, treffende en steengoed geacteerde Vlaams kleinood over de twijfels en treurnissen van een groepje jonge volwassenen, met een pracht van een weemoedige score van Jeff Neve. Mooooooi. En echt hoor, beter dan De Helaasheid der Dingen.

5. Almost Famous
Een film die ik kan blijven herbekijken, een hartverwarmend nostalgisch coming-of-age drama met een wondermooie soundtrack, in alle opzichten een passionele productie en dat slaat over op de kijker.  

4. Donnie Darko
Nog zo’n film die gewoonweg ieder jaar eens moet bekeken worden, een magnifieke combinatie van teen angst, melancholie, science-fiction en horror. Ik zag deze kleinschalige, low-budgetfilm toen geen mens er van gehoord had, was er een paar dagen van onder de indruk en liet dat weten aan wie het waard was. Een jaar later was het een cultfenomeen. Blijft een unieke prent.

3. Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring
Ja, die twee andere delen mochter er ook zijn hoor, maar dit eerste deel was pure magie. Fantasy is gewoonlijk niet mijn ding, maar geheel betoverd keek ik drie uur lang mijn ogen uit bij dit onovertrefbare spektakel. Are you frightened? Not nearly frightened enough!

2. Dogville
Geen spek voor ieders bek, deze wat ontoegankelijke, experimentele film waarin Nicole Kidman grootser dan groots is en Lars Von Trier zijn publiek geen houvast biedt. De film is intussen 6 jaar oud en sindsdien heb ik geen film meer gezien waarvan ik zo onder de indruk was.

1. Requiem for a Dream
Een kanjer van een film, een afdaling in een door de mens zelf gecreëerde hel. Dat geselt en kwelt zijn kijker, zonder enige genade. Een formidabele tour-de-force en met zonder enige twijfel de beste soundtrack ooit.

Dank voor uw aandacht!

Advertenties

Acties

Informatie

7 responses

3 12 2009
Aïda

Wou al direct een aantal pareltjes toevoegen maar bleek dat die allemaal al van voor 2001 waren!

Hoe mensen mooie dingen in lijstjes krijgen, ik slaag er niet in.

De ene dag vind ik Kitchen Stories en The Man Without a Past de mooiste films ooit, de andere dag Hable con Ella of Mar Adentro, en weer een andere dag Citade de Deus en The Pianist, om er maar een paar te noemen, allemaal films die toch zeker in een top100 lijst zouden staan. (En dan zijn we nog niet eens bezig over een top100 aller tijden.)

Om nog maar van al die talrijke kleine minder bekende meesterwerken te zwijgen. Het dolt hier al in mijn kop. t Is zoals met muziek. Kiezen is verliezen.

Toch mooi om het eens zo opgelijst te zien, vele films zouden ook mijn top halen als ik er in staat zou zijn er een te maken. Terechte 1. (Alhoewel, ook.. en … en …. en ….) Buiten Munich, die vond ik erg tegenvallen. Alhoewel het ook mogelijk is dat ik in slaap gevallen ben.

4 12 2009
guy

te lui om zelf op het net rond te surfen, en dus haal ik maar m’n favorieten uit jouw lijstje:

requiem for a dream
munich
oldboy
before the devil knows you’re dead
cidade de deus
fellowship of the ring
amores perros
the departed
children of men
bowling for columbine

er staan er heel wat in waar ik niet zo erg gek van was (donnie darko, almost famous, mulholland drive, amélie poulain, moulin rouge, miami vice, eternal sunshine, wall-e), maar ik vind het tegelijkertijd ook fijn dat je als filmrecensent niet kiest voor een meerderheid van arty films, kleine projecten en wereldcinema (alhoewel niks mis is met dergelijke films)

schieten me wel nog te binnen/halen m’n top 50: entre les murs, there will be blood, grizzly man, sympathy for mr vengeance, sympathy for lady vengeance, yi yi, capturing the friedmans, das leben der anderen

10 12 2009
Robin

Er zitten wel enkele pareltjes in! Ik heb je hele top 10 gezien (en zelfs 15 uit je top 20) en moet die waardering bevestigen!

11 12 2009
clara

Ik vond Inglourious Basterds ook een schitterende film. En schitterend is nog zacht uitgedrukt :)

27 02 2010
Dries

Ben intussen al 3 films uit je lijst gaan halen. Nog niet teleurgesteld!

10 05 2010
brecht

lord of the rings 1, maar 2 en 3 niet
dagen zonder lief is beter dan de helaasheid, maar staat toch veel te hoog
punch drunk love, maar geen there will be blood
kill bill, maar geen inglourious basterds
requiem for a dream, maar geen the wrestler
boy A?
en verder geen: no country for old men, a serious man, into the wild, superbad, sin city, planet terror, memento …. ?????

10 05 2010
SveN

Tja, deze keuzes verantwoorden hoeft niet meer, dat gebeurt in het artikel zelf. En uitleggen waarom bepaalde films er niet in staan, is ook onmogelijk. Er konden er maar 50 in hé. No Country staat overigens wél vermeld in het begin, bij de films die het net niet haalden. Boy A staat op 27.

Alle verder door jou genoemde films vind ik wel goed hoor, (behalve A Serious Man -aargh!- en Sin City en Planet Terror zijn niet meer dan aardig), maar ik wist er dus toch wel heel wat betere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: