Lectuurtip: Stad der Dieven

9 12 2009

Hmm, goed op dreef de laatste tijd. Met Stad der Dieven van de Amerikaanse auteur David Benioff heb ik alweer een roman in handen gehad die niet weg te leggen viel. Dit soms behoorlijk harde relaas van twee jonge Russen die in het door de nazi’s belegerde Leningrad van de tweede wereldoorlog op zoek moeten naar een dozijn eieren, sleept je mee vanaf de eerste pagina. De kou en honger waar de protagonisten mee te kampen hebben, slaat over op de kijker. Om maar te zwijgen over het levensgevaar waarin de twee kerels zich aldoor bevinden. Een boek dat je dus bij voorkeur in een warm bed leest.

Toch is Stad der Dieven geen tragedie of thriller. Dit met veel humor gekruide relaas over volwassen worden, is wat je noemt een schelmenroman. David Benioff, wiens eerste roman 25th Hour al een geweldige film opleverde en die ook scenario’s voor Hollywoodfilms schreef, heeft een bijzonder levendige en uiteraard ook filmische schrijfstijl.

De jonge Lev, amper 17 en nog niet goed wetend wat of hoe, vormt in al zijn naïviteit een contrast met de flamboyante Kolja. Met zijn tweeën beleven ze een indrukwekkend, soms angstaanjagend avontuur, waarbij de ellende van de oorlog maar al te aanschouwelijk wordt gemaakt. Een levensles van formaat, die de lezer een uiterst realistische beeld geeft van het leven in de betreffende omstandigheden.

Op het einde van de roman is een zekere psychologische gruwel voelbaar, maar die komt eigenlijk net onvoldoende aan de oppervlakte.  De feelgoodfactor dreigt de treurnis wat te overheersen, waardoor de roman na afloop vooral een goed boek is eerder dan een indringende belevenis. Niettemin een prachtig geschreven verhaal dat je meesleurt naar het koude Rusland.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: