The Broken or the Holy

22 01 2010

De kans is groot dat u er al genoeg van heeft en u het al op talloze andere blogs aantrof, de Hallelujah-versie van Gabriel Rios en Nataulia.  Maar ik moet, zelfs al val ik gewoonlijk niet voor goedkope covers, toch bekennen dat dit me niet koud laat.


Acties

Informatie

2 responses

27 01 2010
Bruno

Jammer, Sven, want deze versie van Hallelujah doet mij niks.

Natuurlijk is dat een fantastisch goed nummer, en het is zeker geen heiligschennis om dat te coveren, maar na de versies van John Cale, Jeff Buckley en Leonard Cohen zelf moet je gewoon al een buitengewoon goed uitvoerder zijn om niet een zoveelste overbodige versie aan het rijtje toe te voegen.

Het is ook een keuze die van weinig inspiratie getuigt, zeker na de recente passage in de Britse X-Factor. (Een ander schitterend nummer dat helaas al iets te vaak gecoverd is, is “Make you feel my love” van Bob Dylan.) Ik begrijp niet goed dat mensen die toch professioneel met muziek bezig zijn, niet iets creatiever kunnen bedenken.

Misschien is het duidelijker als ik een vergelijking zoek in de filmwereld? Veronderstel dat Jan Verheyen en Erik Van Looy aankondigen dat ze samen een film gaan hermaken, een ode aan een persoonlijke favoriet, een project waarmee ze al jaren in hun hoofd bezig zijn. Het blijkt… de thriller Silence of the Lambs, met Herbert Flack als Dr. Hannibal Lecter (sorry, Jan Decleir was niet beschikbaar) en Veerle Baetens als Clarice Starling. De film blijkt verder een vrij trouwe kopie van het origineel.

Natuurlijk is Silence of the Lambs een fantastische film, maar zou je niet een klein beetje ontgoocheld zijn dat mensen met zo’n filmkennis zo’n eerder evidente keuze maken? En waarschijnlijk zal het publiek wel vinden dat Baetens en Flack het er niet slecht vanaf brengen en “een passend gevoel voor dramatiek” tentoonspreiden, maar in hoe zeer worden ze daarbij niet gedragen door de kwaliteit van het bronmateriaal (en de impact van het origineel op andere films, tv, enzovoort).

Mocht het toch niet overkomen, dan verwijs ik tenslotte nog naar een ander Haiti-liedje dat ik meteen origineler en spontaner vond:
http://karrewiet.ketnet.be/ketnet/subsites/karrewiet/html/dossier/Haiti/filmpje_lied.html

27 01 2010
SveN

De vergelijking met film doet het hem :-) Ik snap je punt. Idd, ze hadden best een veel creatievere keuze mogen maken. Maar niettemin vind ik het echt mooi. Wat absoluut nooit het geval zou zijn met de Verheyenversie van Silence of the Lambs!!! Moet er niet aan denken. Veerle Baetens is hoogstens geschikt om een lijk te spelen.
Leuke link!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: