Lectuurtip: Alles is Belangrijk

13 08 2010

Zoals u hier vernam was ik maar al te blij over een geweldig boek te beschikken toen ik al die uren op luchthavens en in vliegtuigen diende door te brengen: Alles is Belangrijk.

Junior Thibodeau wordt  geboren met de wetenschap dat in het jaar 2010 de Aarde zal vernietigd worden. Het spreekt vanzelf dat dat zijn opgroeien drastisch beïnvloed. Hij kan simpelweg niet van het leven genieten en groeit op als een somber, maar geniaal kind  met inzicht en doorzicht in alles. Een stem in zijn hoofd vertelt hem wat mensen om hem heen voelen of denken. Het maakt dat hij een eeuwige buitenstaander is.

Wanneer Junior’s voorspelling uiteindelijk ernstig wordt genomen is hij wel de eerste om in volstrekte geheimhouding mee te werken aan een oplossing voor de mensheid. Zijn afzondering betekent wel dat hij zijn oude leven moet opgeven: voor zijn omgeving is hij jarenlang ermist. De manier waarop Junior’s familieleden intussen het leven verderzetten is vanuit zijn oogpunt haast zielig. De mensheid is absurd in zijn pogingen het leven zinvol te maken.

De Amerikaanse auteur Ron Currie brengt dit relaas op een originele narratieve wijze. De protagonisten wisselen elkaar af in genummerde stukjes die aftellen tot het moment waarop de Aarde zal verdwijnen. Dit bezorgt het boek een krachtig tempo. Currie slaagt er ook in een aantal erg onwaarschijnlijke plotwendingen zeer aannemelijk te maken, zo indringend is zijn schrijfstijl. Zijn personages zijn diepgaand uitgewerkt en verscherpen continu je aandacht. Je leeft met hen zoals je dat doet met karakters in de betere tv-series. Bovendien kruidt hij zijn tragiek met een prachtige dosis humor, waardoor dit boek ondanks zijn weinig hoopvolle profetie erg verteerbaar blijft. Dit is zo’n boek waarvan het je spijt dat je de laatste bladzijde bereikt.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: