Awoe Pretman!

23 10 2010

Onlangs maakte één van mijn leerlingen zijn opwachting in het nieuwe Ketnetprogramma De Pretshow, met Saartje Vandendriessche en de Pretman. Ik keek thuis supporterend mee, daarvoor zelfs bereid Saartje aan te horen, zowat het meest enerverende televisiewicht sinds Anja Daems.

Het heeft lang geduurd voor de programmamakers van één/canvas/Ketnet inzagen dat Saartje’s infantiele niveau beter tot zijn recht zou komen in een kinderprogramma. Toch is het een misvatting dat kinderprogramma’s kinderachtig moeten zijn. Om maar te zeggen dat Vandendriessche ook in dit programma haar eigen kleuterigheid geen moment overstijgt.

Maar dit is bijkomstig. Het is immers het programma zelf én zijn presentator, Pretman, die van het bekijken van dit programma een ware beproeving maken. De Pretshow is het meest irritante, onbenullige en zenuwtergende programma dat de laatste jaren op televisie verschenen is.

Het programma draait rond geschiedenis en om te vermijden dat kinderen er iets zouden van leren, werd de hele boel zodanig opgeleukt dat je van een regelrechte aanslag op de zintuiglijke waarneming mag spreken. Alles moet continu bewegen en lawaai maken zodat ADHD’ers onder de kijkers de volgende dag een extra scheut rilatine nodig zullen hebben en elke geïnteresseerde ouder mijlenver van het televisietoestel blijft.

Daar nog iets van opsteken, is wel erg veel gevraagd. Maar tot daar aan toe, de kinderen leren al genoeg. Het hele leven is leren en bij Ketnet wordt sowieso slechts heel zelden eens een kinderprogramma gemaakt dat creatief of origineel is. Herinnert u zich mijn afschuw voor dit programma nog? Het probleem, om het vriendelijk uit te drukken, is echter die Pretman zelf die alles nog véél, véél erger maakt.

Pretman is een cartooneske, gemaskerde anti-held die nu en dan een blauwtje loopt. Soit, een personage als een ander zeker? Maar men – o.a. acteur Kevin Bellemans die de Pretman speelt – heeft er voor geopteerd van deze uit lycra opgetrokken clown een uitermate hoofdpijnverwekkende, extreem onaangename, hypernerveuze, ratelende idioot te maken die u – geef maar toe – eigenlijk liefst van al dood zou zien neervallen.

Ik mocht gelukkig vaststellen dat mijn leerlingen, perfect binnen de doelgroep vallend, de Pretman al even vreselijk vinden. Dit vermoeiende programma neemt kinderen gewoonweg niet serieus en is een verspilling van tijd en geld zoals er recent niet veel aangetroffen zijn. De makers en acteur hebben zonder één kritische bedenking het eerste beste onnozele personage bedacht en laten dit straffeloos dagelijks op de jeugdige kijker los. Men zou Gert Verhulst haast in de adelstand willen gaan verheven als je zijn bedenksels naast dit misbaksel zet.

Dit filmpje komt niét uit de Pretshow, maar geeft u wel een mooi beeld van de hoge irritatiegraad van de betreffende pipo én de geforceerd hippe wijze (let op de camera en de montage) (u kan er zelfs niet niét op letten) waarop één en ander bij Ketnet in beeld moet gebracht worden. (Los daarvan maakt ook Wim De Vilder zich hier wel erg belachelijk.)

Ben ik trouwens de enige die zich nog een sketch van Bart De Pauw en Tom Lenaerts herinnert, waarin ook Tine Embrechts en Dina Tersago figureerden als superhelden, en Bart of Tom een cartooneske slechterik vertolkte waar deze Pretman verdacht veel doet denken?


Acties

Informatie

4 responses

24 11 2010
Anthony

Echt waar wat voor een zielige mens bent u.
Ik heb uw vorige blogs gecheckt en u heeft alleen maar commentaar op alles wat op tv komt en lichtjes amusant is.
Redelijk pathetisch als je het mij vraagt :)

24 11 2010
MB

Als jij Pretman goed vindt, zou je beter jezelf checken…

24 11 2010
Sven

Och, wie goed checkt, vindt op deze blog genoeg waardering en lof voor alles wat wél goed is, hoor.

13 04 2011
Annie

Dat programma is hét bewijs dat Ketnet de afgelopen 6,7 jaar achteruit is gegaan aan het tempo dat een klomp goud wegzinkt in water. Die Pretman is dé aanzet om van onze kinderen onnozele,onwetende volwassenen zonder ruggengraat en met een oer – slecht gevoel voor humor te maken! Je zou je voor minder afvragen waarom er tegenwoordig zoveel kinderen hyperactief worden gevonden! Nee,het enige positieve dat ik kan vinden in het programma aanbod van Ketnet is dat ze nu weer die oude eeuwig goede programma’s als Kulderzipken en Pippi Lankous uit de kast halen. Blijkbaar voelden onze niet al te snuggere Ketnet makers dat onze kinderen (die absoluut niet zo bekrompen van geest zijn dat ze alles zomaar slikken) de programma’s uit de oude doos van Kzoom! beter konden smaken dan hun eigen nieuwe,maar o zo laag van niveau programma’s en besloten dan maar een aantal oude weer uit de kast te halen. Nu,mij niet gelaten,hoor. Daarnaar mogen ze kijken van mij,en ik kijk graag nog eens mee voor de lol. En daarmee komt Ketnet eindelijk weer een beetje om niveau. En dat nieuwe informatieve programma ‘mijn Job is Top’ mag er ook wel zijn. Alleen erger ik mij wel eens aan die presentator…

Boodschap naar alle Ketnet makers: SLAAG ER NU TOCH EENS IN OM EEN LEUK,CREATIEF,INTERESSANT NIEUW KINDERPROGRAMMA TE MAKEN GESCHIKT VOOR ALLE LEEFTIJDEN EN MET DE JUISTE HUMOR!!! (voorbeelden genoeg: Kulderzipken,Otje,Merlina,Postbus X,De Daltons,Buiten de Zone,Mijn Gedacht,Groot licht,…)

want die ‘franken’ in W817 beginnen toch te vervelen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: