Lectuurtip: De Halfbroer

24 02 2013

halfbroer

Mijn plan om in 2013 eens gigantisch veel boeken te lezen is alvast gestrand op de tweede roman van dit jaar, De Halfbroer, een kolos die enkele weken in beslag genomen heeft. Maar verder geen gezeur, want het waren 640 extreem genietbare bladzijden.

In deze Noorse roman neemt de filmcriticus Barnum ons mee naar zijn jeugdjaren, die vooral gekenmerkt worden door het trachten vat te te krijgen op zijn oudere halfbroer Fred, een mysterieuze en eigenzinnige kerel die voor Barnum tegelijk een voorbeeld, een boeman, een bron van zorgen en een inspiratie is.

Het grootste deel van dit verhaal is onze protagonist een kind en zijn kijk op de wereld levert fascinerende indrukken op, door schrijver Lars Saabye Christensen met veel talent op papier gezet. Niet alleen slaagt hij er in op grandioze wijze al zijn verhaalelementen met elkaar te verweven zonder ook maar één keer de draad te verliezen, en daarbij heen-en weer springend in de tijd, parallellen te schetsen tussen diverse gebeurtenissen en de personages voortdurend levensecht te houden, hij doet dat ook met wervelende, soms aandoenlijke, dan weer harde woorden die in elkaar vloeien tot één brok niet te versmaden lectuur.


Acties

Informatie

One response

4 04 2013
Mieke

! Vandaag nog zien liggen in de ramsj bij De Slegte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: